Boloňská omáčka
Boloňská omáčka je známa asi každému. Ale vedeli by ste povedať, čo všetko do nej patrí? Patrí medzi najobľúbenejšie a najznámejšie talianske jedlá a pôvod má v meste Bologna. Tradične sa podáva s tagliatelle, kombinácia so špagetami je typická pre celý svet, mimo Talianska. Pripravte si túto lahôdku doma, ide o poctivú a zdĺhavú prácu, ale jej chuť sa nevyrovná priemyselne pripraveným kúskom. Ak chcete pridať viac byliniek, skúste aj tymián či bobkový list.
Ingrediencie
1 kscibuľa
2 ksmrkva
80 gstonkový zeler
80 gzeler
5 PLolivový olej
500 ghovädzie mleté mäso
500 mlčervené víno
3 strúčikycesnaku
400 gparadajky v konzerve
soľ podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
8 vetvičiekčerstvý rozmarín
Postup
Olúpanú cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu a oba druhy zeleru nakrájame na malé kocky. Na 5 lyžiciach rozpáleného olivového oleja orestujeme mäso do hneda, potom pridáme cibuľu, spoločne opekáme 5 minút a prisypeme zeleninu.
Všetko zalejeme červeným vínom, pridáme prelisovaný cesnak a sekané paradajky. Osolíme, okoreníme a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 120 minút. V priebehu varenia podlievame vodou.
Potom zredukujeme omáčku na potrebnú hustotu, dochutíme soľou, korením a čerstvo nasekaným rozmarínom. Omáčku podávame napríklad s uvarenými cestovinami a parmezánom. Pre intenzívnejšiu chuť môžeme pridať napríklad aj iné čerstvé bylinky. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre