Boloňská omáčka

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je známa asi každému. Ale vedeli by ste povedať, čo všetko do nej patrí? Patrí medzi najobľúbenejšie a najznámejšie talianske jedlá a pôvod má v meste Bologna. Tradične sa podáva s tagliatelle, kombinácia so špagetami je typická pre celý svet, mimo Talianska. Pripravte si túto lahôdku doma, ide o poctivú a zdĺhavú prácu, ale jej chuť sa nevyrovná priemyselne pripraveným kúskom. Ak chcete pridať viac byliniek, skúste aj tymián či bobkový list.

Ingrediencie

  • 1 kscibuľa

  • 2 ksmrkva

  • 80 gstonkový zeler

  • 80 gzeler

  • 5 PLolivový olej

  • 500 ghovädzie mleté mäso

  • 500 mlčervené víno

  • 3 strúčikycesnaku

  • 400 gparadajky v konzerve

  • soľ podľa chuti

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • 8 vetvičiekčerstvý rozmarín

Postup

  1. Olúpanú cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu a oba druhy zeleru nakrájame na malé kocky. Na 5 lyžiciach rozpáleného olivového oleja orestujeme mäso do hneda, potom pridáme cibuľu, spoločne opekáme 5 minút a prisypeme zeleninu.

  2. Všetko zalejeme červeným vínom, pridáme prelisovaný cesnak a sekané paradajky. Osolíme, okoreníme a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 120 minút. V priebehu varenia podlievame vodou.

  3. Potom zredukujeme omáčku na potrebnú hustotu, dochutíme soľou, korením a čerstvo nasekaným rozmarínom. Omáčku podávame napríklad s uvarenými cestovinami a parmezánom. Pre intenzívnejšiu chuť môžeme pridať napríklad aj iné čerstvé bylinky. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Hlavné jedlá
Prílohy
Cestoviny a pizza
Omáčky
Taliansko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.