Mini veterníky so sušenými malinami

Mini veterníky so sušenými malinami

Veterník často predstavuje dezert, ktorý v predstavách patrí k tradičnej ponuke cukrární. Aj klasika však môže mať novú a modernejšiu tvár, napríklad môže vyzerať a chutiť ako mini veterníky so sušenými malinami. Nechýba im odpaľované cesto, ľahučký krém a bodka ovocnej chute v podobe mrazom sušených malín.

Na cesto

  • 100 gmaslo

  • 1 štipkasoľ

  • 130 ghladká múka

  • 4 ksvajcia

  • tuk na vymazanie

Na krém

  • 250 ml40 % smotana na šľahanie

  • 4 ksžĺtky

  • 100 gkrupicový cukor

  • 100 gmaslo

Na dokončenie

  • 60 gčokoládová poleva

  • gmrazom sušené maliny

Postup

  1. Maslo, štipku soli a 125 ml vody privedieme k varu. Pridáme múku a cesto necháme prevariť, až sa v ňom vytvoria gule. Odstavíme a necháme ho vychladnúť, postupne do neho zapracujeme vajcia.

  2. Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka so zrezanou špičkou a na plechy vymazané tukom nastriekame kolieska. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vodorovne prekrojíme.

  3. Smotanu privedieme k varu a odstavíme. Žĺtky vyšľaháme na horúcom vodnom kúpeli s cukrom do peny. Pozvoľna prilievame horúcu smotanu a nad vodným kúpeľom miešame, pokým krém nezhustne. Hustý krém potom precedíme cez sitko a necháme za stáleho miešania vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne primiešame vychladnutý krém, spoločne vyšľaháme.

  4. Krém naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na spodný diel korpusov. Prikryjeme vrchným dielom.

  5. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a veterníky ozdobne prestriekame. Skôr než čokoláda stuhne, posypeme ju drvenými malinami. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.