Mini veterníky so sušenými malinami
Veterník často predstavuje dezert, ktorý v predstavách patrí k tradičnej ponuke cukrární. Aj klasika však môže mať novú a modernejšiu tvár, napríklad môže vyzerať a chutiť ako mini veterníky so sušenými malinami. Nechýba im odpaľované cesto, ľahučký krém a bodka ovocnej chute v podobe mrazom sušených malín.
Na cesto
100 gmaslo
1 štipkasoľ
130 ghladká múka
4 ksvajcia
tuk na vymazanie
Na krém
250 ml40 % smotana na šľahanie
4 ksžĺtky
100 gkrupicový cukor
100 gmaslo
Na dokončenie
60 gčokoládová poleva
gmrazom sušené maliny
Postup
Maslo, štipku soli a 125 ml vody privedieme k varu. Pridáme múku a cesto necháme prevariť, až sa v ňom vytvoria gule. Odstavíme a necháme ho vychladnúť, postupne do neho zapracujeme vajcia.
Hotové cesto naplníme do cukrárskeho vrecka so zrezanou špičkou a na plechy vymazané tukom nastriekame kolieska. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a vodorovne prekrojíme.
Smotanu privedieme k varu a odstavíme. Žĺtky vyšľaháme na horúcom vodnom kúpeli s cukrom do peny. Pozvoľna prilievame horúcu smotanu a nad vodným kúpeľom miešame, pokým krém nezhustne. Hustý krém potom precedíme cez sitko a necháme za stáleho miešania vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a postupne primiešame vychladnutý krém, spoločne vyšľaháme.
Krém naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na spodný diel korpusov. Prikryjeme vrchným dielom.
Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a veterníky ozdobne prestriekame. Skôr než čokoláda stuhne, posypeme ju drvenými malinami. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre