účastníci konferencie o michelinskej hviezde

Získanie michelinskej hviezdy je pre Slovensko kľúčové (Foto: Peter Mayer/Mafra)

Viera Nemcová
|
22. október 2024

Môže sa slovenská gastronómia zaradiť medzi svetovú špičku? Cestu k michelinskej hviezde máme otvorenú

Slovenská gastronómia je na prahu medzinárodného uznania. Na konferencii „Zažiari na Slovensku Michelinská hviezda?“ sa v pondelok 21. októbra 2024 v nádhernom prostredí kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure stretli najlepší kuchári a odborníci, aby diskutovali, či má Slovensko šancu získať prestížne michelinské ocenenie. Medzi hosťami nechýbal ani svetovo uznávaný šéfkuchár Enrico Bartolini, ktorého skúsenosti a rady môžu otvoriť dvere aj slovenským reštauráciám na svetovú gastronomickú scénu. Čo myslíte, má Slovensko šancu zažiariť na michelinskej mape?

Má Slovensko šancu zažiariť na michelinskej mape?

Podujatie, ktoré v úvode tohto týždňa pritiahlo pozornosť odborníkov z oblasti gastronómie, predstavilo nielen aktuálne trendy v kuchárskom umení, ale zameriavalo sa najmä na dosiahnutie prestížneho ocenenia Michelin pre slovenské reštaurácie, ktoré doposiaľ našej gastronómii chýba.

Konferencia sa konala pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky a Hospodárskych novín. Primárnou témou diskusie boli kľúčové hodnotenia Michelinu, a to od kvality surovín až po originalitu a výslednú prezentáciu jedál.

Význam pre slovenskú gastronómiu

Téma absencie prestížneho michelinského ocenenia je na Slovensku už niekoľko rokov otvorená. Ako potvrdil aj Dušan Keketi, minister cestovného ruchu a športu SR, dve rokovania s Parížom už prebehli. Slovensko v nich však neuspelo. Jedným z cieľov ministra je, aby sa Slovensku do konca jeho mandátu podarilo získať miesto v michelinskom sprievodcovi.

Aký potenciál naplnenia tohto cieľa majú slovenské reštaurácie? Potrebuje slovenská kuchyňa inovácie, aby mohla naplniť očakávania svetových gastronomických sprievodcov pre získanie michelinskej hviezdy? Odborníci sa zhodli, že vďaka tradičným jedlám a dostupnosti čerstvých a kvalitných lokálnych surovín, Slovensko tento potenciál má.

minister Dušan Keketi

Získanie miesta v michelinskom sprievodcovi patrí k cieľom ministra Dušana Keketiho (Foto: Peter Mayer/Mafra)

Praktické rady a skúsenosti ponúkol špičkový šéfkuchár

Svoju cestu k úspechu priblížil aj špičkový taliansky šéfkuchár Enrico Bartolini, ktorý prestížne michelinské ocenenie získal už ako 29-ročný a v súčasnosti patrí medzi svetovú elitu. So svojimi 13 michelinskými hviezdami je zároveň najúspešnejším talianskym šéfkuchárom. Ako jediný získal naraz až štyri michelinské hviezdičky a zapísal sa tak do gastronomickej histórie.

Bartoliniho príbeh je ukážkou, ako je možné spájať tradičnú kuchyňu s inováciou a kreativitou, čo je kľúčové aj pre Michelinových hodnotiteľov. Na konferencii zdôraznil dôležitosť detailov, trpezlivosti a neustáleho zlepšovania. Cesta k medzinárodnému uznaniu je možná aj pre menšie krajiny, pokiaľ sa zameriavajú na kvalitu a autenticitu. Pri návšteve našej krajiny bol Enrico Bartolini príjemne prekvapený kvalitou našich vín, lokálnych surovín a aj samotnými reštauráciami.

taliansky šéfkuchár Enrico Bartolini

Michelinský rekordér Enrico Bartolini (Foto: Peter Mayer/Mafra)

Vízie do budúcnosti

Medzi účastníkmi podujatie „Zažiari na Slovensku michelinská hviezda“ vyvolalo nielen záujem, ale s ohľadom do budúcnosti slovenskej gastronómie prinieslo najmä značnú dávku optimizmu. Napriek výzvam, ktoré dosiahnutie takejto prestížnej gastronomickej úrovne prináša, sú odborníci presvedčení, že slovenské reštaurácie sú na dobrej ceste, aby uznanie na svetovej scéne získali. A nie je otázkou „či“ na Slovensku zažiari michelinská hviezda ale „kedy“?

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.