Pri stole so sladkými dezertmi je vždy dobrá nálada (Foto: Freepik/freepik)

muž a žena si užívajú pauzu pri kávičke doma

Viera Nemcová
|
02. október 2024

Doprajte si pauzu ku kávičke: Spoločnosť vám budú robiť tieto sladké dobroty

Asi všetci máme najradšej slnečné jesenné dni, aj keď typická jeseň sa väčšinou prezentuje sychravým, zahmleným a upršaným počasím. Treba uznať, že aj tie majú svoje čaro, napríklad sa počas nich dá krásne oddychovať doma pri šálke obľúbeného nápoja a vychutnávať si niečo sladké pod zub. Doprajte si aj vy svoju zaslúženú pauzu ku kávičke a pripravte si niečo z našich overených receptov.

Naplánujte si svoju pauzu ku kávičke

Pripravte si dôkladný plán. Pretože spontánne akcie síce častokrát vyjdú nad očakávania dobre, ale k tejto pauze budete potrebovať nachystať suroviny na pečenie a vyhradiť si dostatok času na jej vychutnanie. Hlavne sa neponáhľajte, pekne pomaly si užívajte každý okamih. Vybrané dezerty a koláče totiž nielen výborne chutia, ale aj vyzerajú a budú malou no efektnou ozdobou na vašom stole.

Máte radi čokoládu a kakao? V tom prípade bude čokoládový perník tou najlepšou spoločnosťou k vašej šálke kávy. Nie je perník ako perník a tento to iba potvrdzuje. Má dve vrstvy, ktoré sú spojené džemom a čokoládovou plnkou a je extra vláčny vďaka kefíru, ktorý sa pridáva do cesta. Ako zdobenie sme použili čokoládovú polevu posypanú malinami a pistáciami, ale je len na vás, čo si na povrch nalejete a nasypete. Vynikajúce budú i oriešky.

A možno ste dostali chuť skôr na niečo malé a chrumkavé. V tom prípade vám odporúčame kokosky s ovocným džemom, ktoré majú rýchlu a nenáročnú prípravu. Bude vám stačiť iba päť surovín a pripravíte kokosové kopčeky, ktoré si môžete odložiť aj do zásoby pre prípad, že vás nečakane prepadne návšteva.

Stávkou na istotu je koláč s tvarohovou náplňou a ovocím. Krehké cesto je naplnené citrónovo-tvarohovým krémom a ozdobené sezónnym ovocím. Môžete si však vytvoriť akúkoľvek verziu náplne, napríklad namiesto citrónového pudingu použijete karamelový alebo pistáciový.

Banánový chlebíček je veľmi obľúbený. Ale banánový chlebíček s krémom a malinami to je úplne iná liga. Jeho sladké cesto je vyvážené trpkosťou čerstvých malín a doplnené o ľahký tvarohový krém s medom, ktorý mu dodáva extra šťavnatosť. Každý milovník sladkých dobrôt ho musí vyskúšať.

Hoci sme vám sľubovali recepty, ktoré treba piecť, jednu výnimku sme urobili. Sme však presvedčení, že domáce čokoládové pralinky si vás určite získajú. Sú nenáročné na prípravu a ich chuť je tak návyková, že jeden kúsok vám stačiť nebude. Hneď ako si pralinku vložíte do úst, začne sa roztápať a očarí vás jemnosťou a intenzívnou chuťou.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.