Tradičná pochúťka sa pečie iba v obmedzenom počte drážďanských pekární 📷 Ilustračné foto: Pixabay/JZ68
Drážďanská vianočná štóla: Stovky rokov známa tradícia, dnes sa pečie iba vo vybraných pekárňach
Niektoré sviatočné dezerty a sladkosti sú nielen chutné, ale na slávnostne prestretom stole pôsobia ako dekorácie. To je aj prípad slávneho múčnika, ktorý pochádza z Nemecka. Drážďanská vianočná štóla pochádza dokonca zo stredoveku, z 15. storočia. Pôvodný recept obsahoval iba základné suroviny, našťastie, dnes už je chuť a zloženie tejto pochúťky úplne iné. Poďme sa pozrieť na to, ako to v histórii bolo.
Vianočná štóla má stovky rokov
Stopovať históriu známeho múčnika je celkom zábavné. Prvýkrát sa drážďanská štóla spomínala na faktúre nemocnice Christiana Bartholomäusa z roku 1474 pre drážďanský dvor ako sviatočné pečivo. Malo tvar zapleteného pečiva a pravdepodobne malo pripomínať zavinuté dieťa v kresťanskom vianočnom príbehu. Podliehalo však cirkevnej dogme, ktorá okrem iného zakazovala na pečenie používať maslo a mlieko. Aj preto sa cesto skladalo iba z múky, droždia a vody a podľa toho aj chutilo.
V roku 1470 sa Ernest Saský a jeho brat Albert obrátili listom na pápeža Innocenta VIII. so žiadosťou o zrušenie zákazu masla. Svätý Otec napísal takzvaný „Maslový list“, ktorý po zaplatení pokánia povoľoval použiť aj maslo, mlieko a prísady ako mandle, sušené hrozienka a ovocie. Netrvalo to dlho a okolo roku 1500 sa už štóly predávali na Striezelmarkt v Drážďanoch. Od roku 1560 pekári štólou obdarúvali svojho panovníka štólami s hmotnosťou približne 16 kilogramov na svätú hostinu. Osem majstrov a osem tovarišov ju donieslo na hrad. Tento zvyk pokračoval ešte niekoľko rokov.
V roku 1730 štólu pripravovalo týždeň 100 cukrárskych majstrov a pomocníkov a výsledok ich práce vážil 1,8 tony. Ku kráľovskému stolu bola dovezené ôsmimi koňmi. Dnes sa tento zvyk spája s každoročným festivalom Stollen Festival, ktorý sa koná v predvečer druhej adventnej nedele. Ako prvý ochutnáva vianočnú štólu starosta a potom si ju môžu kúpiť aj obyvatelia a návštevníci.
Postupom času sa receptúra zdokonaľovala a dedila sa z generácie na generáciu. Od roku 1617 je drážďanská štóla neodmysliteľnou súčasťou nemeckých Vianoc. Odvtedy zaujala ľudí po celom svete a mnohí si sviatky bez jej chute a vône nevedia predstaviť. Tá drážďanská má aj svoju ochrannú známku zemepisného pôvodu a kvality a môže sa piecť iba v Drážďanoch a v obmedzenom počte pekární, približne ich je 150. Touto známkou od EÚ je chránená od roku 2010 a spoznáme ju na obale ako Dresdner Stollen®.
Na štólu myslite vopred
Základom úspechu je štólu upiecť s niekoľkotýždňovým predstihom. Tak sa jej chute rozležia a bude vláčnejšie. Existuje niekoľko receptov, ktoré sa líšia vo viacerých ohľadoch. Napríklad klasická štóla potrebuje čas na odležanie, pričom tvarohová je vláčna hneď po upečení. Niektoré recepty sú z kysnutého a iné z nekysnutého cesta, pokojne si ju pripravte aj z kvásku. Často sa do stredu cesta pridáva marcipán, ktorý štólu krásne prevonia a dochutí. Ak si štólu chcete upiecť doma, máme pre vás tip na Schwarzwaldskú štólu, ktorá je z tvarohu a kypriaceho prášku, ktoré mu dodajú vláčnosť a vzdušnosť cesta a je naplnená višňovým kompótom a nastrúhanou čokoládou.