Viera Nemcová
|
29. september 2024

Omáčka puttanesca s pikantným príbehom: Pochádza slávne jedlo z hriešneho miesta?

Omáčka puttanesca je jedným z tých slávnych receptov, o ktoré sa bijú dva tábory. V tomto prípade ide o dve talianske mestá – Neapol a Rím. Jednoduchá a ikonická omáčka je pokladom talianskej gastronómie. Nie je jednoduché odhaliť pôvodný recept, a preto sa pripravuje vo viacerých obmenách, čo je tiež dôvodom sporu. Pozrime sa spoločne, aký je pôvod omáčky a ako vznikol tento spor?

Omáčka puttanesca má mnoho verzií pôvodu

Síce má mnoho verzií pôvodu a aj rôznych receptov, ale základ zostáva ten istý. Je rýchla, jednoduchá, z dostupných surovín a je veľmi chutná. Základ tvoria nasekané paradajky, olivový olej, cesnak, čierne olivy, kapary a oregano. Táto verzia by sa dala nazvať neapolská, zatiaľ čo v Ríme pridávajú aj solené ančovičky, bez ktorých je príprava nemysliteľná.

Dokonca, aj druh cestovín je dôvodom sporu. V Neapole uprednostňujú špagety, linguine alebo rezance. V Ríme penne alebo klasické špagety. Mnohí odborníci na gastronómiu sa snažili prísť na to, ktorý recept je pôvodný a odkiaľ pochádza bizarný názov puttanesca. Aj na toto vysvetlenie existuje niekoľko verzií a vysvetlení.

Možno pikantnejšie ako samotná omáčka je teória, podľa ktorej názov puttanesca pochádza zo slova putta, a to sa v taliančine používa ako hanlivé označenie prostitútky. Odborník na gastronómiu Arthur Schwartz vo svojej knihe Neapol za stolom uviedol tvrdenie, že jedlo vzniklo v španielskej štvrti Neapolu, v takzvanom Quartieri Spagnoli, a majiteľ jedného z nevestincov sa rozhodol podávať jednoduché občerstvenie pre hostí práve s menom puttanesca.

Jedlo malo tiež odkazovať na všetky farby spodnej bielizne žien pracujúcich v nočných podnikoch. Zelená ako petržlenová vňať, červená ako paradajky, tmavá fialová ako olivy, zeleno-šedá ako kapary a výrazná červená ako paprika.

Alebo to mohlo byť aj tak, že kuchár Sandro Petti varil pre svojich kamarátov, ktorí ho prišli navštíviť celkom náhodne. Argumentoval tým, že má prázdnu špajzu, ale oni mu odvetili, aby im urobil „puttanata qualsiasi“, čo znamená „čokoľvek čo máš. A to, čo mal aj použil na omáčku puttanesca.

Názov je pravdepodobne oveľa starší, základ receptu ale ostal rovnaký

Prvý dôkaz o cestovinách ochutených omáčkou podobnou omáčke puttanesca pochádza z 19. storočia a popísal ho Ippolito Cavalcanti vo svojej knihe Cucina Teorico-Practica (Teoreticko-praktická kuchyňa) a považuje ich za základ modernej kulinárskej neapolskej tradície. Odvtedy už prešli dlhé roky a recept sa stal obľúbený po celom svete. Je len na vás, či budete veriť viac šteklivej verzii alebo skôr čisto praktickej.

Ak by ste chceli slávnu omáčku ochutnať doma, pripravte si penne ala puttanesca a spoznáte v nich niekoľko zmien na rozdiel od tradičnej verzie. Táto je ešte o niečo výdatnejšia, pretože je doplnená guľôčkami z mletého mäsa, ale nechýbajú v nej žiadne originálne suroviny. Jednoducho skvelá talianska kuchyňa doma na tanieri.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.