šípky a džem na toastovom chlebe

Šípky sú jesenným pokladom tradičnej medicíny (Zdroj: Freepik/freepik)

Viera Nemcová
|
23. september 2024

Šípky sú vitamínová bomba: Nazbierajte si do zásoby a pripravte si aj ten najlepší džem

Vždy, keď dozrejú šípky, prezradí ich sýtočervené sfarbenie bobúľ na kríkoch rastúcich na okraji lesov alebo v podraste vyšších stromov. Patria k tým najzdravším jesenným pokladom z prírody, ktoré si môžeme nazbierať do zásoby a užívať počas chladnej časti roka. Práve vtedy nám pomôžu najviac. Chcete vedieť, prečo je dobré mať šípky v zásobe?

Šípky pôsobia na telo od hlavy po päty

Asi najčastejšie spomínanou vlastnosťou šípok je vysoký obsah vitamínu C. Ten je potrebný pre správne fungovanie celého organizmu, dokáže posilniť imunitu, spevňuje pokožku, je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, zlepšuje vstrebávanie železa, chráni pred vznikom paradentózy a mnoho iného. Okrem vitamínu C, ktorý tepelnou úpravou stráca na sile, šípky obsahujú aj antioxidanty, ktoré ochraňujú pred vznikom chronických ochorení.

Ľudia trpiaci cukrovkou sa nemusia obávať konzumácie šípok. Regulujú hladinu cukru v krvi, ale tiež znižujú cholesterol, stimulujú trávenie, eliminujú zápchu a z tela odstraňujú toxíny. Možno ste nevedeli, že pôsobia ako analgetikum, čiže tlmia bolesť a napríklad, ak ide o chronickú alebo akútnu bolesť, protizápalové a analgetické účinky šípok pôsobia veľmi rýchlo. Pokiaľ trvá sezóna šípok, využite ich na maximum. Vaše zdravie sa vám poďakuje za pomoc.

Ako najlepšie využiť šípky?

Čerstvé alebo sušené sa dajú použiť pri príprave mnohých dobrôt. Po nazbieraní je dôležité šípky umyť, rozrezať, vybrať semienka a potom sa rozhodnúť pre spôsob spracovania, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Asi najznámejší spôsob využitia je výroba čaju, ale šípky sa dajú uskladniť aj v mrazničke alebo sa z nich dá uvariť sirup, džem, omáčka k mäsu či dokonca vlastné šípkové víno. Ak sa ich rozhodnete sušiť, použite sušičku pri nižšej teplote, pretože pri vyššej teplote klesá obsah vitamínu C. Neskladujte ich dlhšie ako jeden rok, po tejto dobe tiež výrazne klesá obsah vitamínov.

Vynikajúci spôsob ako mať šípky po ruke aj počas chladných mesiacov je šípkový džem s citrónmi a klinčekmi. S jeho farbou a chuťou sa aj sychravé dni dajú zvládať o niečo ľahšie. Džem má skvelú konzistenciu, ktorá sa jednoducho rozotiera, ale nerozteká sa.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.