Šípkový džem s citrónmi a klinčekmi

Šípkový džem s citrónmi a klinčekmi

Šípkový džem s citrónmi a klinčekmi je perfektnou delikatesou na sychravé dni. Keď potrebujete zlepšiť náladu a osladiť si deň, zvoľte tento džem a všetky starosti sa aspoň na chvíľu stratia. Džem má perfektnú konzistenciu, ktorá sa ľahko rozotiera, ale netečie.

Rozpis na 2 poháre (objem 200 ml)

  • 1000 gšípky (plody ruže šípovej)

  • 3 kschemicky neošetrený bio citrón

  • 500 gkrupicový cukor

  • 1/2 ksmletý klinček

Postup

  1. Šípky umyjeme, zbavíme stopiek a zvyšku okvetia. Prepolíme ich a vydlabeme semienka a chĺpky. Očistené plody prepláchneme pod tečúcou vodou a odstránime z nich zvyšné chĺpky. Vsypeme ich do hrnca, zalejeme približne 500 ml vody tak, aby boli ponorené a uvaríme ich celkom do mäkka. Trvá to asi 50 minút, podľa zrelosti šípok.

  2. Medzitým umyjeme citróny, osušíme ich a z jedného nastrúhame na jemnom strúhadle žltú časť kôry. Všetky citróny prepolíme a vytlačíme z nich šťavu.

  3. Uvarené šípky rozmixujeme a prepasírujeme cez jemné sitko. Pyré nalejeme do hrnca, prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Potom pridáme kôru a šťavu z jedného citróna, klinčeky a varíme do zhustnutia. Horúci džem nalejeme do suchých a čistých pohárov, uzavrieme viečkami a obrátime hore dnom na 10 minút. Potom poháre postavíme späť na dno a necháme celkom vychladnúť. Džem skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Nátierky a dressingy
Raňajky
Slovensko
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.