Škorica neodmysliteľne patrí k symbolom Vianoc a vianočného pečenia 📷 Ilustračné foto: Freepik/mdjaff
Škorica sa kedysi vyvažovala striebrom a bola dôvodom krvavých bojov: Dnes premení aj obyčajný koláč na delikatesu
Výrazná, teplá a korenistá vôňa škorice sa nedá pomýliť s inou. V minulosti bolo toto korenie tak cenené, že sa využívalo ako platidlo, bolo príčinou bojov a obchodných podvodov a využívalo sa pri liečení či balzamovaní mŕtvych tiel. Dnes je škorica dostupná vo všetkých podobách a v rôznych kvalitách. Viete však, ktoré dva typy škorice si môžete kúpiť a v čom sa líšia, aby ste získali ten kvalitnejší?
Dejiny škorice plné zvratov
Pôvod škorice sa datuje k roku 2800 pred Kristom a zmienka o nej sa objavila v čínskych spisoch. V kantonskom jazyku bola známa ako kwai, čo je starší názov pre cejlónsku škoricu (lat. Cinnamonum verum). Škorica pochádza zo Srí Lanky (z Cejlónu) a ide o pravú škoricu so svetlejšou farbou a jemnejšou chuťou. Keďže má nižší obsah kumarínu, nepredstavuje tak veľké riziko pre pečeň. Druhý druh sa nazýva cassia škorica (lat. Cinnamomum cassia) a je výrazne tmavšia, má intenzívnejšiu chuť a obsahuje viac kumarínu. Aj preto je lacnejšia a dostupnejšia.
Nie vždy bola škorica tak dostupná, ako je tomu dnes. V prvom storočí nášho letopočtu Plínius Starší opísal dôležitosť škorice tak, že 350 g škorice malo hodnotu rovnajúcu sa piatim kilogramom striebra. A viete, že o niekoľko storočí neskôr, konkrétne v 17. storočí, sa Holanďanom podaril uskutočniť nekalý obchodný ťah súvisiaci so škoricou? Portugalcom ukoristili najväčšieho svetového dodávateľa škorice. Miestneho kráľa na ostrove Cejlón pri pobreží Indie podplatili a vyhrážali sa, že zničia všetko, len aby tento monopol získali a uchovali.
Koncom 18. storočia sa Cejlónu zmocnili Angličania, ktorí ho získali od Francúzov, ktorí ho vybojovali od Holanďanov počas revolučných vojen. Pár rokov neskôr sa tento monopol rozpadol. Iné krajiny totiž zistili, že škorica sa dá pestovať aj v oblastiach ako Jáva, Sumatra, Borneo, Maurícius, ale aj v Južnej Amerike či Západnej Indii.
Fenomén v kuchyni, fenomén pre zdravie
Je naozaj ťažké, predstaviť si jablkový koláč alebo mäkké hniezda z kysnutého cesta, ktoré by boli bez škorice. Tradičné suché zvitky pochádzajú z kôry stromu škoricovníka a vznikajú sušením vnútornej alebo vonkajšej časti kôry. Pokiaľ ide o vnútornú časť, získava sa opracovaním škoricovníka cejlónskeho. Lacnejšia „čínska škorica“ sa spracováva z celej vrchnej časti kôry. Aj preto je rozdiel v ich cene a kvalite citeľný.
Škorica sa dá kreatívne využívať v kuchyni, kde je nositeľom chute a vône, ale aj viacerých benefitov pre zdravie. Oveľa častejšie sa používa v sladkých receptov, ale nezaobídu sa bez nej ani kari jedlá, marinády, polievky a orientálne zmesi korenia určené na mäso. Pokiaľ si ju doprajte, toto všetko dokáže urobiť so zdravím:
1. Má vysoký obsah antioxidantov a iných zlúčenín. Antioxidanty dokážu bojovať proti voľným radikálom, bojovať proti oxidačnému stresu a chrániť telo pred poškodením. Zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní zápalu v tele a znižovaní rizika chronických srdcových ochorení alebo rakoviny.
2. Podporuje zdravie srdca. Pravidelná konzumácia sa spája so znížením zlého LDL cholesterolu a zvýšením dobrého HDL cholesterolu. Znižuje tým riziko aterosklerózy a srdcových chorôb.
3. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Prospešné korenie znižuje hladinu cukru v krvi a je ideálne pre ľudí s cukrovkou 2. typu alebo pre tích, ktorý majú riziko na vznik tohto stavu.
4. Pomáha regulovať krvný tlak. Niektoré štúdie zistili, že môže uvoľniť krvné cievy, čo následne vedie k zníženiu krvného tlaku. Funguje to najmä u jedincov, ktorí už majú problém s krvným tlakom.
5. Môže zabrániť bakteriálnym a plesňovým infekciám. Za všetko môže zlúčenina cinnamaldehyd, ktorá účinkuje napríklad aj proti baktérii E.coli a Candida albicans. Prirodzene podporuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia pred infekciami.
6. Podporuje a chráni zdravie mozgu. Potenciálne môže mať neuroprotektívne účinky, čo môže znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Niektoré štúdie preukázali zlepšenie kognitívnych funkcií a zníženie markerov Alzheimerovej choroby.
Konzumácia by však mala byť pravidelná a nemala by prekročiť odporúčané množstvo. Zvyčajne sa odhaduje na 3 gramy, čo predstavuje približne polovicu až celú čajovú lyžičku mletej škorice. Nadmerná konzumácia je toxická pre pečeň, medzi ďalšie riziká patria alergické reakcie, tráviace problémy (pálenie záhy) či podráždenie sliznice úst a pier.

Hrejivá chuť škorice sa rozplýva v každom súste mramorovaného koláča 📷 Ilustračné foto: MAFRA
Škoricové recepty pre tých, ktorí radi maškrtia
🟡 Škoricový koláč s tvarohom
Pri pohľade naň si možno poviete, ako mám docieliť to krásne mramorovanie na povrchu? Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá. Ale poďme pekne po poriadku. Najskôr si pripravíte maslové cesto so škoricou, do neho nalejete tvarohovú plnku s vanilkovým cukrom a nakoniec si vymiešate polevu, kde opäť nechýba maslo, ale ani cukor, škorica a trochu múky. Vďaka tejto poleve a tekutej náplni vytvoríte mramorovanie pomocou špajdle a koláč dáte piecť. Je sladučký, voňavý, šťavnatý a ideálny k šálke silnej kávy alebo inému voňavému nápoju. Istotne ho doma zvládnete upiecť celkom ľahko.
🟡 Hrejivý jablkový nápoj so škoricou
Ak ste zvládli škoricový koláč, určite nebude problém, uvariť si tento nápoj. Kombinácia jabĺk a škorice patrí k nesmrteľným a spoľahlivo ohlasuje jesenné, predvianočné a vianočné obdobie. Jablkový džús, čaj rooibos skvele zvýrazní trochu whiskey, škorica, citrónová šťava, zázvor i badián. Pre extra dávku hrejivého pocitu si do nápoja pridajte aj kajenské korenie a podľa chuti oslaďte medom alebo javorovým sirupom. Ak nie ste milovníkmi kávy, tento nápoj si určite pripravte k spomínanému koláču s tvarohom, v ústach sa bude rozplývať jedna radosť.
Mimochodom, vedeli ste, že aj škorica má svoj deň? Pripadá na 1. november a pripomína význam v gastronómii, ale aj históriu korenia, ktoré sa spája so zimou a vianočnými sviatkami. A ak ste milovníkmi škoricových hniezd, ich sviatok si môžete každoročne pripomínať 4. októbra. Ako inak, tento sviatok pochádza zo Švédska a oslavuje sa aj vo Fínsku. Prečo by ste ho nemali začať oslavovať aj vy, však?