Na prípravu vajec budete potrebovať správny grif 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Nima Naseri
Slávne vajce Benedikt: Ako dokonalá raňajková pochúťka dobyla celý svet?
Vajce Benedikt je jednou z najstabilnejších položiek menu reštaurácií rôzneho zamerania po celom svete. Konzumuje sa na raňajky alebo je súčasťou brunchu, ale najmä je to neprekonateľná kombinácia pošírovaného vajíčka, plátkov slaniny na bielom pečive a preliata lahodnou holandskou omáčkou. Kde sa vzal tento recept a kedy sa podával po prvýkrát?
Vajce Benedikt vám dovolí hádať svoj pôvod
Dnes je vajce Benedikt vyhľadávanou pochúťkou. Boli však časy, keď o tomto jedle nevedel nikto. Ako sa dostal do povedomia? Poznáme niekoľko teórií, o tom ako vzniklo. Ktorá je pravdivá, asi nebudete vedieť nikdy presne.
1. Nové jedlo ako prekvapenie pre pani LeGrand Benedict?
Jedna z nich hovorí o istej pani LeGrand Benedict, ktorá si v roku v 60-tych rokoch 19. storočia nevedela objednať nič z ponuky reštaurácie Delmonico's. Často tam večerala a chcela skúsiť niečo nové, čo by ju prekvapilo. Pustila sa do debaty so šéfkuchárom Charlesom Ranhoferom a ten jej vytvoril vajce Benedikt.
Táto reštaurácia patrila bratom Delmonicovcom, ktorí sa narodili vo Švajčiarsku a založili je v roku 1837. Chválili sa, že sú prvá reštaurácia na svete, pretože používali prvé tlačené menu. Boli prvými, ktorí sa odvážili zamestnať ženy a boli populárnym podnikom. Ich vajce Benedikt sa tešilo nadšeným reakciám zákazníkov. Recept Charlesa Ranhofera bol napísaný v kuchárskej knihe s názvom Epicurean asi pred 120 rokmi.
2. Zvláštna objednávka z menu po prehýrenej noci bývalého makléra na Wall Street?
Druhá verzia hovorí o pánovi Lemuelovi Benedictovi, bývalému maklérovi na Wall Street, ktorý sa ráno túlal mestom a v hoteli Waldorf sa snažil zahnať stav po prehýrenej noci s množstvom alkoholu. Objednal si tak z menu kombináciu, ktorá zahŕňala dve pošírované vajcia, opečený maslový toast, chrumkavú slaninu a holandskú omáčku. Šéfkuchár Oscar Tschirky bol očarený objednávkou až tak, že následne tento recept zaradil do svojho menu. Malú zmenu si neodpustil, obyčajnú slaninu nahradil kanadskou. Zaujímavé je, že Tschirky bol človekom, ktorý svetu predstavil slávny Waldorf šalát, takže táto verzia príbehu o vajci Benedikt je možno najpravdepodobnejšia.
3. Recept publikovaný ako dôkaz v New York Times?
V roku 1967 bol v New York Times magazíne publikovaný článok Craiga Claiborna, ktorý hovoril o príbehu jedla vajce Benedikt. Pokrýval históriu a pôvod tohto jedla a Craig v článku písal o liste, ktorý dostal od Edwarda P. Montgomeryho. Bol to Američan, ktorý v tom čase žil vo Francúzsku a v liste spomenul, že tento recept vytvoril komodor Benedict. Ako dôkaz uviedol recept na toto jedlo, ktorý dostal od svojho strýka z matkinej strany a ktorý bol priateľom komodora. Hovorí sa v ňom aj o holandskej omáčke, ktorá však mala inú štruktúru a spôsob varenia ako tá dnešná. Možné však je aj to, že recept už mohol predtým ochutnať a len zmeniť niektoré ingrediencie. Komodor totiž zomrel v roku 1920. kedy už svet pravdepodobne poznal vajce Benedikt.
Bez ohľadu na pravdu o pôvode, lahodná pochúťka dobila svet
Nech je pravda akákoľvek, táto lahodná pochúťka dobila svet a je populárna dodnes. Jej základom ostali pošírované vajíčka, ktoré sú lahodné a vnútri tekuté, chrumkavé plátky slaniny, kúsok opečeného pečiva a hladká a krémová holandská omáčka zo žĺtkov, masla a citrónovej šťavy. V iných krajinách sa niektoré ingrediencie nahrádzajú lokálnymi a alternatívnymi druhmi, a tak sa nemôžeme diviť, že vajce Benedikt je populárne aj vďaka svojej variabilite. Ak si chcete vyskúšať, či zvládnete prípravu slávneho receptu aj doma, inšpirujte sa receptom, ktorý sme pre vás pripravili. Vajce Benedikt s holandskou omáčkou je jednoducho svetový fenomén.