Vajce Benedikt s holandskou omáčkou

Vajce Benedikt s holandskou omáčkou

Vajce Benedikt s holandskou omáčkou je svetový fenomén a ako to pri týchto typoch jedál býva, nie všetky majú jasný pôvod. História siaha do mesta New York a prvej reštaurácie Delmonico, kde si tieto vajcia dala pripraviť istá pani Benedictová v roku 1894. V tom istom roku si ich vraj ako liek na „opicu“ dal pripraviť aj bankár z Wall Street, tiež s priezviskom Benedict. Čo je pravda sa asi nedozvieme, ale pokojne si ich vychutnajte.

Ingrediencie

  • 1 PLocot

  • soľ

  • 4 ksvajcia

  • 100 gmaslo

  • 2 ksžĺtky

  • mleté čierne korenie

  • 2 PLzeleninový vývar

  • citrónová šťava

  • čerstvý estragon

  • 2 kspečivo brioška

  • maslo na potretie

  • 4 plátkyschwarzwaldská šunka

  • čerstvá pažítka

Postup

  1. V kastróliku privedieme k varu vodu s octom a soľou. Teplotu potom znížime a lyžicou v tekutine vytvoríme vír, do ktorého postupne po jednom vyklepneme všetky pripravené vajíčka. Každé varíme približne 1-2 minúty, potom vyberieme a odložíme ich nabok.

  2. V panvici necháme prepustiť maslo, zoberieme z neho penu a precedíme. Žĺtky dáme do kastrólika, osolíme, okoreníme, prilejeme trochu vývaru a rozšľaháme do peny.

  3. Potom nádobu položíme na vodný kúpeľ a šľaháme až do zhustnutia. Vyberieme z vodného kúpeľa a do vzniknutej omáčky za stáleho miešania zapracujeme prepustené maslo. Dochutíme citrónovou šťavou a estragónom.

  4. Rozkrojíme si briošky, potrieme ich maslom a do zlatista opečieme na panvici. Pridáme plátok šunky, položíme stratené vajce, prelejeme omáčkou, posypeme pažítkou, osolíme, okoreníme a ihneď servírujeme. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Večera
USA
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.