Vajce Benedikt s holandskou omáčkou
Vajce Benedikt s holandskou omáčkou je svetový fenomén a ako to pri týchto typoch jedál býva, nie všetky majú jasný pôvod. História siaha do mesta New York a prvej reštaurácie Delmonico, kde si tieto vajcia dala pripraviť istá pani Benedictová v roku 1894. V tom istom roku si ich vraj ako liek na „opicu“ dal pripraviť aj bankár z Wall Street, tiež s priezviskom Benedict. Čo je pravda sa asi nedozvieme, ale pokojne si ich vychutnajte.
Ingrediencie
1 PLocot
soľ
4 ksvajcia
100 gmaslo
2 ksžĺtky
mleté čierne korenie
2 PLzeleninový vývar
citrónová šťava
čerstvý estragon
2 kspečivo brioška
maslo na potretie
4 plátkyschwarzwaldská šunka
čerstvá pažítka
Postup
V kastróliku privedieme k varu vodu s octom a soľou. Teplotu potom znížime a lyžicou v tekutine vytvoríme vír, do ktorého postupne po jednom vyklepneme všetky pripravené vajíčka. Každé varíme približne 1-2 minúty, potom vyberieme a odložíme ich nabok.
V panvici necháme prepustiť maslo, zoberieme z neho penu a precedíme. Žĺtky dáme do kastrólika, osolíme, okoreníme, prilejeme trochu vývaru a rozšľaháme do peny.
Potom nádobu položíme na vodný kúpeľ a šľaháme až do zhustnutia. Vyberieme z vodného kúpeľa a do vzniknutej omáčky za stáleho miešania zapracujeme prepustené maslo. Dochutíme citrónovou šťavou a estragónom.
Rozkrojíme si briošky, potrieme ich maslom a do zlatista opečieme na panvici. Pridáme plátok šunky, položíme stratené vajce, prelejeme omáčkou, posypeme pažítkou, osolíme, okoreníme a ihneď servírujeme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre