Cesto si pred tvarovaním odvážte, aby ste mali rovnako veľké rožteky 📷 Ilustračné foto: Pixabay/Pixabay
Vanilkové rožteky znamenajú Vianoce: Poznáte príbeh sladkého symbolu sviatočného pečenia?
Je to klasika klasík a tradícia, ktorú si skoro nikto nechce nechať ujsť. Pečenie vianočných cukroviniek sa obvykle začína medovníčkami alebo perníčkami, ale v tesnom závese za nimi nasledujú vanilkové rožteky. Sladké, voňavé, obľúbené a nenahraditeľné, pokojne môžeme povedať, že také chutné, že miznú z krabíc medzi prvými. Poďte sa s nami pozrieť na ich históriu, pôvod a niekoľko variácií, ktoré budete chcieť ochutnať všetky.
Vanilkové rožteky sa podaria aj začiatočníkom
Každý si myslí, že jeho recept je ten najlepší a nebude ho meniť. A viete, čo? Asi máte pravdu! Určite sa dedí z generácie na generáciu, piekli ho už vaši prarodičia a odovzdáva sa v rodine už celé roky. Poznáte ho od detstva a žiadny iný recept vám pravdepodobne nebude chutiť tak skvele, ako tento, opradený spomienkami a šťastnými chvíľami. Možno však ten správny a jedinečný recept ešte len hľadáte a nebojíte sa skúšať a ochutnávať nové verzie. V tom prípade vám dáme niekoľko tipov, aby ste si mohli vybrať ten naj. Postup prípravy je jednoduchý a pri dodržaní všetkých krokov sa musia podariť aj neskúseným cukrárom a cukrárkam.
Týchto 5 chýb vás pri pečení rožtekov môžu nepríjemne prekvapiť:
1. Nesprávny typ a pomer múky – múka je základom štruktúry cesta väčšiny koláčikov. Polohrubá múka alebo múka s vysokým obsahom lepku spôsobia, že budú tvrdé a hutné. Ideálna je hladká múka v presne určenom množstve, ako odporúča recept. Vždy použite váhu, nepridávajte ju odhadom. Sypké suroviny by ste mali preosiať.
2. Príliš tvrdé a ešte studené maslo – s mäkším maslom sa suroviny jednoduchšie prepoja. Tvrdé maslo zostane v ceste viditeľné a bude sa drobiť. Stačí maslo vyložiť vopred na kuchynskú linku, aspoň hodinu pred miesením cesta.
3. Dlhý čas miesenia cesta – pri práci s cestom je ideálna jemná, citlivá a rýchla práca. Cesto na vanilkové rožteky vyžaduje krátke miesenie, len dovtedy, kým sa suroviny nespoja a potom môže ísť oddychovať do chladničky na 30 minút až hodinu, aby lepšie držalo tvar a dobre sa s ním pracovalo.
4. Teplota rúry rozhoduje – vždy záleží na druhu rúry a zvolenom programe, ale všeobecne rožteky znesú rýchle pečenie 8 až 12 minút podľa ich veľkosti. Ideálna teplota je približne 160 – 170 °C, pretože vyššia teplota spôsobuje akurát rýchle tmavnutie cesta.
5. Čas obaľovania v cukre – bez cukru to nie je ono. Čerstvo vytiahnuté rožteky sa lámu a ak vychladnú úplne, neuchytí sa na nich rovnomerná vrstva. Správne načasovanie pomôže prilepiť cukor a vytvorí súvislú vrstvu. Mali by byť preto ešte teplé, ale nie horúce. Obaľujte teda približne 5 minút po vytiahnutí z rúry.
A ešte jeden bonusový tip: Vanilka je surovina, ktorá dodáva rožtekom charakteristickú chuť. Na trhu je množstvo vanilínových produktov, ktoré sú vlastne len náhradou alebo napodobeninou pravej vanilky. Samozrejme cena je diametrálne odlišná, ale pravý vanilkový struk, vanilková pasta alebo cukor z pravej vanilky dodajú pečivu nezameniteľnú arómu a chuť.
Zaujímavosti z histórie
Sladké pečivo v tvare rožtekov vzniklo údajne ešte v dobe Osmanskej ríše. Predstavovalo symbol polmesiaca a oslavovalo víťazstvo nad Turkami v 17. storočí. Konkrétne, pochádza z Viedne z roku 1683 po porážke a postupne sa toto pečivo rozšírilo po celom Rakúsko-Uhorsku. Vanilka bola aj je luxusnou surovinou, a preto sa rožteky piekli iba výnimočne. Recept sa postupne adaptoval do rôznych krajín, vyvíjal sa a dopĺňal o rôzne druhy orechov (mandle, lieskové orechy i pistácie), niekde sa pridáva dokonca i kakao či citrónová kôra.
Keď máte chuť na zmenu
Možno ste absolútne presvedčení, že klasiku nič nenahradí a nebudete experimentovať. Ak máte viac odvahy, môžete si vybrať z niekoľkých overených návrhov.
- Tradičné verzie receptov obsahujú vlašské orechy alebo lieskové oriešky, ktoré im dodávajú charakteristickú a chuť a vôňu.
- Ak patríte k milovníkom čokolády, môžete vyskúšať rožteky poliať čokoládovou polevou namiesto obaľovania v cukre.
- Namiesto klasickej pšeničnej múky môžete použiť mandľovú alebo kokosovú múku, ale aj špaldovú múku.
- Biely cukor môžete nahradiť kokosovým cukrom, trstinovým cukrom, javorovým sirupom či čakankovým sirupom. Xylitol (brezový cukor) je vhodný aj pre diabetikov.
Aby boli rožteky rovnako veľké a doslova výstavné, cesto by ste mali nakrájať na kúsky a odvážiť ich hmotnosť. Na malé kúsky budete potrebovať do 10 g cesta, na väčšie približne 15 g. Vďaka tomu budú vyzerať profesionálne, ale budú aj rovnomerne prepečené. Môžete si to vyskúšať napríklad na týchto dvoch receptoch.
Vanilkové rožteky s lieskovými orechmi
Výraznejšiu chuť docielite opražením orieškov na panvici na sucho. Cestu doprajte pravé maslo, náhrady síce poslúžia, ale starí sa typická a intenzívna chuť, ktorú čakáte.
Vanilkové orechové rožteky
Orechy v ceste, aj na povrchu. Nenápadná, ale dôležitá surovina mení celkový dojem. Bude to trochu iný druh zdobenia ako klasický práškový cukor, ale obohatí vaše kulinárske zážitky.
Nech ide o akýkoľvek recept, vanilkové rožteky vždy chutia vynikajúco a vždy si ich môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv. Sme presvedčení, že ich pečenie sa aj vám spája s množstvom krásnych spomienok a vždy vás vráti do detstva.