domáce maslo vyrobené zo smotany

Chuť domáceho masla vás príjemne prekvapí (Foto: Unsplash/Sorin Gheorghita)

Viera Nemcová
|
15. október 2024

Vyrobte si vlastné domáce maslo lacnejšie. Je krémovejšie, smotanovejšie a hotové už o niekoľko minút

Cena masla v obchodoch stúpa často a opakovane, ale aktuálne zdražovanie tejto potraviny robí vrásky na čele mnohým spotrebiteľom. Zohnať maslo, ktoré je v akciovej cene sa nemusí podariť každému, pretože je rýchlo vypredané. Milujeme ho snáď všetci, a preto nie je na škodu vedieť, ako si ho môžeme vyrobiť sami a lacnejšie.

Domáce maslo vyrobíme už o niekoľko minút

Cena za 250 g balenie 82 % masla sa pohybuje už okolo štyroch Eur bez zľavy a prognózy o zlacnení nie sú veľmi optimistické. Maslo je potravina, ktorú my Slováci vnímame veľmi citlivo, a ak sa nám nepodarí ho kúpiť v akcii a do zásoby, ostáva nám ešte jedna možnosť. Vyrobiť si ho vlastnými rukami a oveľa lacnejšie. Rozdiel toho domáceho bude v kvalite, vo vzhľade, ale aj v chuti, no čo je najdôležitejšie, pocítime to najmä na jeho cene. Tá sa priaznivo prejaví ešte viac, ak smotanu kúpime v akcii.

Najčastejším základom doma vyrobeného masla je smotana na šľahanie. Podiel jej tuku by mal byť aspoň 33 %. Ideálna je smotana bez stabilizátorov, obyčajne býva balená v malých kartónových obaloch. Maslo sa dá vyrobiť aj z mlieka, ale v tom prípade, je výroba dlhšia a o niečo náročnejšia.

Ak si zvolíte smotanu, na 200 g masla budete potrebovať približne 500 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku 40 % a ak zvolíte 33 % smotanu, vyrobíte asi 165 g masla.

Maslo je základná a univerzálne využiteľná ingrediencia

Maslo je univerzálna surovina, ktorá sa hodí do sladkej i slanej prípravy receptov. Domáce sa chuťou rovná farmárskemu a má smotanovejšiu a lahodnejšiu chuť ako kupované a priemyselne vyrobené. Ak už máme smotanu a sme pripravení na výrobu domáceho masla môžeme sa pustiť do šľahania. Smotana aj nádoba by mali byť dokonale studené, pretože to zaistí dobrý výsledok. Šľahanie smotany v šľahači vytvorí najskôr zhustnutú smotanu a neskôr nadýchaný krém. V tomto bode treba šľahať ďalej a pokračovať, až kým sa nezačnú tvoriť hrudky a maslo sa nezačne oddeľovať od cmaru. Keď bude vyzerať, že je zrazené, máme takmer hotovo.

Nakoniec hrudky premývame v studenej až ľadovej vode a maslo akoby perieme, až voda ostane číra. Maslo tak vydrží v chladničke dlhšie a získa i hladšiu konzistenciu. Dáme ho do obalu alebo do vystlaných formičiek a uchovávame v chladničke. Maslo môžeme natierať ako bežne na pečivo alebo ho dochutiť bylinkami či soľou. Vynikajúce bude aj na mäkkých domácich rožkoch alebo k pečenej zelenine či rybe.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.