Domáce rožky

Domáce rožky

Mnohí si deň bez kúska pečiva nevieme predstaviť, a preto sú domáce rožky skvelým spôsobom, ako mať v zásobe poctivo pripravené kúsky bez umelých prísad. Vyskúšajte ich aj vy.

Na cesto

  • 20 gčerstvé droždie

  • 300 mlvlažné polotučné mlieko

  • 5 gcukor

  • 500 ghladká múka

  • 3 gsoľ

  • 60 gmasť

  • olej na vymastenie

Na posypanie

  • hrubozrnná soľ

  • mak

  • celá rasca

Postup

  1. Droždie zmiešame s trochou mlieka, cukrom a lyžicou múky. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme zvyšnú múku so soľou. Pridáme kvások, zmäknutú masť a hnetieme robotom na nízkych otáčkach asi 2 až 3 minúty. Potom rýchlosť zvýšime a hnetieme ešte 5 minút, až vznikne nelepivé cesto.

  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme z neho guľu. Potom ho dáme do vymastenej misy a prikryjeme potravinovou fóliou. Bochník necháme v teple približne 90 minút.

  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme ho na 12 dielov. Jednotlivé kúsky vytvarujeme do úhľadných bochníčkov, ktoré necháme kysnúť prikryté utierkou približne 15 minút.

  4. Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme od najširšieho kraja k najužšiemu. Vzniknuté rožky preložme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich zmesou vody a štipky soli. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom alebo rascou.

  5. Pečieme v rozohriatej rúre pri 230 °C. Na dno rúry vložíme misku so 100 ml vody a rožky dáme piecť. Pečieme asi 10 minút. Čerstvé rožky podávame napríklad s obľúbenou paštétou a pažítkou. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Prílohy
Večera
Tip redakcie
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.