Domáce rožky
Mnohí si deň bez kúska pečiva nevieme predstaviť, a preto sú domáce rožky skvelým spôsobom, ako mať v zásobe poctivo pripravené kúsky bez umelých prísad. Vyskúšajte ich aj vy.
Na cesto
20 gčerstvé droždie
300 mlvlažné polotučné mlieko
5 gcukor
500 ghladká múka
3 gsoľ
60 gmasť
olej na vymastenie
Na posypanie
hrubozrnná soľ
mak
celá rasca
Postup
Droždie zmiešame s trochou mlieka, cukrom a lyžicou múky. Necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme zvyšnú múku so soľou. Pridáme kvások, zmäknutú masť a hnetieme robotom na nízkych otáčkach asi 2 až 3 minúty. Potom rýchlosť zvýšime a hnetieme ešte 5 minút, až vznikne nelepivé cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme z neho guľu. Potom ho dáme do vymastenej misy a prikryjeme potravinovou fóliou. Bochník necháme v teple približne 90 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku a rozdelíme ho na 12 dielov. Jednotlivé kúsky vytvarujeme do úhľadných bochníčkov, ktoré necháme kysnúť prikryté utierkou približne 15 minút.
Každý kúsok rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme od najširšieho kraja k najužšiemu. Vzniknuté rožky preložme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ich zmesou vody a štipky soli. Môžeme ich posypať hrubou soľou, makom alebo rascou.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 230 °C. Na dno rúry vložíme misku so 100 ml vody a rožky dáme piecť. Pečieme asi 10 minút. Čerstvé rožky podávame napríklad s obľúbenou paštétou a pažítkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre