Drobné kúsky cesta pochádzajú z Talianska 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Mayumi Maciel
Dokonalé gnocchi na nerozoznanie od originálu? Naučíme vás 6 tipov pre ich jednoduchšiu prípravu
Uvariť ľahké, nadýchané gnocchi sú kuchárskou výzvou, vďaka ktorej sa zaradíte medzi skúsenejších kulinárskych expertov. Gnocchi sú obľúbeným jedlom, ktoré má fanúšikov po celom svete. Existujú desiatky druhov, tvarov a veľkostí a rovnako tak existujú desiatky až stovky rôznych receptov. Poďte sa s nami naučiť, ako sa vyrábajú a poradíme tiež niekoľko tipov, vďaka ktorým to pôjde jednoduchšie.
Gnocchi vlastnými rukami
Iste, nie je problém kúpiť si gnocchi v obchode, ale vyrobiť si ich vlastnými rukami, to už dáva budúcemu jedlu inú hodnotu. Najčastejšie sa pripravujú so zemiakov, ale môžete ich vyrobiť aj celkom bez nich. Niektoré cestá obsahujú strúhanku, iné syr, bylinky alebo zeleninové pyré. Ďalším obľúbeným spôsobom je zmiešať múku s ricottou.
Nie je to žiadna novinka, ale táto starodávna receptúra si opäť získala popularitu, čiastočne aj preto, že je veľmi jednoduchá. Namiesto varenia, šúpania a pretláčania zemiakov, stačí premiešať dve ingrediencie. Ak sa chystáte gnocchi vyrobiť úplne po prvýkrát, vyskúšajte práve druh z múky a ricotty. Veríme, že sa vám zídu tipy, ktoré vašu prácu zefektívnia alebo dokonca zjednodušia a výrazne zrýchlia.
1. Vynechajte vajcia
Bežné recepty zvyčajne vyžadujú vajce, ale nie je to nutné. Vajce síce pomáha ostatným ingredienciám, aby sa dobre spojili, ale tiež pridáva extra vlhkosť do cesta. To vedie k potrebe dodatočného pridávania múky, čo je nie je dobré. Čím menej múky použijete, tým nadýchanejšie gnocchi budete mať. Ricotta vajce krásne zastúpi a udrží cesto pohromade.
2. Nepreháňajte to s množstvom múky
Použite iba nevyhnutné množstvo múky, dokonca aj vtedy, keď robíte cesto bez vajca. Vo výsledku chcete mať jemne lepivé cesto, pretože priveľa múky z neho urobí tvrdé cesto s drsnou štruktúrou.
3. Osvojte si základnú techniku
Výroba gnocchi zahŕňa kreatívne možnosti. Do základu je možné pridať viacero vhodných ingrediencií, akými sú bylinky či koreniny. Na základný recept na dve porcie budete potrebovať:
- 1 šálku ricotty
- ½ šálky plus 2 PL hladkej múky
- 1 PL nastrúhaného parmezánu
- štedrú dávku soli a mletého čierneho korenia
4. Miešajte vlastnými rukami
Týmto spôsobom budete najlepšie vedieť, či je cesto primerane lepivé a či sa dá dobre tvarovať. Príliš suché cesto sa bude rozpadať na kúsky a tie nepôjdu spojiť na kompaktnú hmotu.
5. Neponáhľajte sa pri tvarovaní
Ak už máte hotové mäkké cesto, položte ho na zľahka pomúčenú pracovnú dosku. Z cesta odoberajte kúsky veľkosti golfovej loptičky a vyvaľkajte ich na valčeky s hrúbkou maximálne 2 cm. Nakrájajte na menšie kúsky veľkosti sústa a presuňte ich na podnos. Vidličkou môžete urobiť vzor, ale nemusíte, voľbu necháme na vás.
6. Pri varení nemusí voda vrieť naplno
Uvariť gnocchi trvá iba 2 až 3 minúty. Na rozdiel od cestovín, nevyžadujú pri varení plne vriacu vodu. Jemné pobublávanie je vhodnejšie, pretože prudké varenie dokáže rozbiť ich štruktúru. Po vyplávaní na povrch ich nechajte ešte 30 sekúnd vo vode a potom vyberte dierovanou naberačkou. Preneste ich priamo do omáčky alebo podľa toho, čo vyžaduje recept. Za 20 minút ich máte hotové aj s prípravou a aj s varením.
Skvelé gnocchi si vychutnáte vo viacerých pokrmoch
Niekedy sú gnocchi prílohou, inokedy sú hlavnou súčasťou receptu. Vždy sa však môžete spoľahnúť, že si ich vychutnáte do posledného sústa. Aj s použitím jednoduchých ingrediencií vedia vytvoriť bohaté a sýte jedlo. Napríklad tekvicové gnocchi so šalviovo-cesnakovým maslom patria najmä k jesenným špecialitám, ale oceníte ich po celý rok. Keď k nim pridáte aj kúsky grilovaného mäsa, získate skutočne výdatné jedlo. Alebo ochutnajte domáce cuketové gnocchi s hubami a parmezánom, ktoré preveria vašu techniku tvorenia malých kúskov z cesta, ale tiež vás presvedčia, že fantázia nemá medzi ani pri tvorení jedla.