Nepečeným dezertom sa iba ťažko odoláva 📷 Ilustračné foto: Freepik/freepik
Najlepšie nepečené dezerty: Stihnete ich pripraviť, aj keď nemáte čas piecť
Nepečené dezerty zvyknú byť hotové rýchlejšie ako väčšina drobných pečených koláčikov. Práve to je ich obrovská výhoda. S mnohými druhmi dokážete efektívne ušetriť čas a môžete ich servírovať aj návšteve, ktorá svoj príchod ohlásila až na poslednú chvíľu. Ich príprava býva často jednoduchá, vhodná aj pre neskúsených cukrárov a výsledok býva napriek tomu veľmi chutný. Sú malé, zaujmú na prvý pohľad a bývajú spestrením každého servírovacieho podnosu. Poďte si s nami pripraviť niekoľko zaujímavých receptov, pri ktorých nepotrebujete zapínať rúru.
Nepečené dezerty pripravené na poslednú chvíľu
Niektoré recepty na nepečené dezerty pozná hádam každý. Dedia sa z generácie na generáciu a sú dni a sviatky, ktoré si bez čokoládovej salámy či šuhájd ani nevieme predstaviť. A potom sú tu také, ktoré sú moderné, nové a lákajú netradičnými surovinami či tvarmi. Aktuálne je ešte stále populárne všetko, čo je zo slaného karamelu či pistácií a práve tieto suroviny sa objavujú vo viacerých receptoch. Základ mnohých nepečených sladkostí tvorí kompaktná hmota, ktorá sa dá tvarovať a plniť alebo tekutá zmes, ktorá po odležaní v chladničke stuhne a vytvorí skvelé pralinky či košíčky.
Jedna vec sa pri nepečených sladkostiach ale určite neoplatí. Experimentovať s pomermi a množstvami predpísaných surovín. Ak vás láka čo-to vynechať alebo naopak niečo naviac pridať, nemusí to skončiť dobre. Výsledok bude buď príliš suchý a drobivý alebo tekutý a nestuhne. Väčšinou je postup takmer rovnaký. Suroviny premiešať, vytvoriť hladkú hmotu a potom tvarovať alebo nalievať. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými klasickými, ale aj modernými receptmi, ktoré sú stávkou na istotu.
Iba štyri suroviny
Cítite tú vôňu? Myslíte, že môže ísť iba z rúry pri pečení sladkých dobrôt? Tak to sa mýlite a my vám povrieme aj prečo. Ten dôvod sa totiž volá čokoládové pusinky s čerešňovým likérom a príprava sa počíta v minútach. Stačí menej ako pol hodina a máte hotové malé košíčky, ktoré samozrejme potrebujú čas chladenia. Celkovo však ide o veľmi jednoduchý recept, nenáročný na množstvo surovín a prenikavo voňavý vďaka čokoláde a čerešňovému likéru. Tento likér je výrazný chuťou, ale aj arómou a spája sladkosť vyváženú horkosťou. Je to dezert pre dospelých a pre nešoférov.
S atmosférou vianočného lesa
Keď niekoľko kúskov naservírujete na jeden tanier, budú skutočne vyzerať ako malý lesík. Niektoré zelené a iné biele a zasnežené. Nepečené osie hniezda ako stromčeky môžete vytvoriť v týchto dvoch farbách, ale môžete ich vyrobiť aj tak, aby sa vám hodili napríklad k vašej vianočnej výzdobe. Kakaové a červené (napríklad z prášku z lyofilizovaných malín) budú vyzerať a chutiť minimálne tak dobre, ako pôvodná verzia. Aj v tomto nepečenom dezerte sa však skrýva alkohol, konkrétne vaječný likér.
Valček plný chutných dobrôt
Obľúbená čokoládová saláma s rumom sa podarí aj začiatočníkom a tiež aj zaneprázdneným. Pre niekoho pôjde o objavovanie nových surovín a pre iného to bude celkom známa klasika, ktorej sa už nevie dočkať. Maslové sušienky alebo piškóty sú v tomto prípade doplnené zmesou sušeného ovocia a mandlí. Na stuhnutie použite maslo a na prevoňanie dve lyžice rumu. Tie môžete aj vynechať a nahradiť ich napríklad kondenzovaným mliekom. Čokoládová saláma ocení celodenný pobyt v chladničke, aby dobre držala svoj tvar a dala sa krájať.

Čokoládové pralinky sú perfektným tipom na darček pre blízkych 📷 Ilustračné foto: MAFRA
Jedna krabička a tri prekvapenia
Nie každá bonboniéra je z obchodu. Jednu veľmi špeciálnu môžete vyrobiť sebe alebo ostatným ako darček. Luxusné čokoládové pralinky sú tak lahodné a chutné, že sa po nich doslova zapráši. Ak sa inšpirujete naším receptom, vytvoríte si tri rôzne zdobenia praliniek. Konkrétne ich môžete obaliť v kokose, matcha čajovom prášku alebo ich namočiť do čokoládovej polevy. Sú jemné a bude vhodné, ak ich budete skladovať v chladničke.
Okrem spomienok a tradícií, aj sladkosti robia Vianoce nezabudnuteľnými. A hoci tie pečené nesmú chýbať, často sú to ich nepečení kolegovia, ktorí zo servírovacieho podnosu zmiznú medzi prvými. Niektoré očaria elegantnejším vzhľadom a zdobením, iné tradičnou klasikou, na ktorej sa už roky nič nemení a ani nebude. Tak si vyberte, ktorý recept pripravíte ako prvý.