Tradičná pochúťka má dlhú históriu (Zdroj: Unsplash/Elena Jiang)
Poznáte rillettes? Kedysi jedlo chudobných, dnes je hodné luxusných reštaurácií
Niekedy sa stáva, že podľa názvu nevieme presne rozlúštiť, o aké jedlo vlastne ide. Často nám môžu pomôcť jazykové znalosti a podarí sa nám aspoň odhaliť krajinu pôvodu tohto jedla. Najlepšie však býva informácie si priamo zistiť. Napríklad poznáte rillettes? Možno by ste tipovali, že ide o francúzsku kuchyňu, ale asi by ste nevedeli, či ide o mäsitý alebo bezmäsitý pokrm. Poďme to spoločne zistiť.
Putovanie rillettes zo stola chudobných do luxusných reštaurácií
Toto jedlo sa na stoloch začalo objavovať už v 14. storočí vo Francúzsku, v kraji Touraine v údolí rieky Loiry. Dlho pred vynálezom chladničiek a mrazničiek ľudia potrebovali vymyslieť spôsob konzervácie surovín, aby si jedlo zachovali v zásobe. Využívali najmä konzervovanie mäsa a techniky údenia a podobným spôsobom vzniklo aj rillettes. Toto slovo pochádza zo slova rille z francúzskeho dialektu, ktorý však už prakticky vymrel, ale označuje niečo ako kúsok masti.
Rillettes predstavuje dlho a pomaly tepelne upravované mäso, ochutené vybranými bylinkami a koreninami. Okrem toho, je to výraz pre konzervačnú metódu podobnú konfitovaniu, kedy sa mäso ponorí do maste a pomaly sa varí niekoľko hodín. To môže trvať aj 5 alebo až 10 hodín a potom sa mäso naporcuje a vloží do čistých nádob s masťou, v ktorých vydrží uskladnené aj niekoľko mesiacov.
Ako pripraviť rillettes?
Nie je to nič zložité a ide to aj v pohodlí domova. Tradične sa používa bravčové mäso, ale rovnako sa dá využiť aj kačka, králik, ryba alebo dokonca šunka. Ak máte radi mäso a radi si vyrábate vlastné paštéty, tento spôsob prípravy vás bude určite baviť. Ako sme už spomínali, bude to trvať dlho, ale výsledok vás presvedčí, že každá minúta stála za to.
- Vyberte si vykostený druh mäsa, pripravte si čistú masť, soľ, korenie, tymián alebo iné bylinky.
- Mäso potom nakrájajte na menšie kúsky a posypte ich koreninami, soľou a bylinkami. Dobre premiešajte, aby bol každý kúsok obalený.
- Rovnomerne rozložte do zapekacej formy.
- Pečte pri 130 °C až 160 °C niekoľko hodín podľa veľkosti kúskov mäsa. Mäso by malo byť mäkké a rozpadávať sa.
- Potom ho môžete rozdeliť do vhodných nádob alebo ihneď servírovať s kúskom pečiva.
Možno by vás to zvádzalo zameniť si rillettes s inou francúzskou delikatesou – pâtés alebo paštétou. Vyzerajú podobne, ale hlavný rozdiel je v ich textúre. Paštéty sa často zalievajú mliekom, čo im dodáva jemnejšiu štruktúru. Zatiaľ čo, rillettes má zrnitejšiu a hrubšiu štruktúru. Ďalší rozdiel je aj v tom, že paštéta sa vyrába z vnútorností ako pečeň, ale rillettes z kúskov mäsa zo stehna, rebra, pŕs a podobne.
Tradičné rillettes si môžete doma pripraviť s moderným nádychom. Napríklad kačacie rillettes, na ktoré využijete kačací tuk, cesnak, cibuľu, rozmarín a tymián už ani francúzskejšie voňať a chutiť nemôže.
Alebo vyskúšajte kačacie rillettes s bylinkami a koňakom. Už po prvom súste sa budete cítiť ako vo francúzskej reštaurácii a na jazyku sa vám budú rozplývať chute jemného mäsa s cesnakom, šalviou, tymiánom, chilli papričkou a koňakom. Je to trošku pikantnejšia verzia, ale s čerstvým pečivom je to neprekonateľná pochúťka.