francúzska reštaurácia podáva rillettes

Tradičná pochúťka má dlhú históriu (Zdroj: Unsplash/Elena Jiang)

Viera Nemcová
|
25. september 2024

Poznáte rillettes? Kedysi jedlo chudobných, dnes je hodné luxusných reštaurácií

Niekedy sa stáva, že podľa názvu nevieme presne rozlúštiť, o aké jedlo vlastne ide. Často nám môžu pomôcť jazykové znalosti a podarí sa nám aspoň odhaliť krajinu pôvodu tohto jedla. Najlepšie však býva informácie si priamo zistiť. Napríklad poznáte rillettes? Možno by ste tipovali, že ide o francúzsku kuchyňu, ale asi by ste nevedeli, či ide o mäsitý alebo bezmäsitý pokrm. Poďme to spoločne zistiť.

Putovanie rillettes zo stola chudobných do luxusných reštaurácií

Toto jedlo sa na stoloch začalo objavovať už v 14. storočí vo Francúzsku, v kraji Touraine v údolí rieky Loiry. Dlho pred vynálezom chladničiek a mrazničiek ľudia potrebovali vymyslieť spôsob konzervácie surovín, aby si jedlo zachovali v zásobe. Využívali najmä konzervovanie mäsa a techniky údenia a podobným spôsobom vzniklo aj rillettes. Toto slovo pochádza zo slova rille z francúzskeho dialektu, ktorý však už prakticky vymrel, ale označuje niečo ako kúsok masti.

Rillettes predstavuje dlho a pomaly tepelne upravované mäso, ochutené vybranými bylinkami a koreninami. Okrem toho, je to výraz pre konzervačnú metódu podobnú konfitovaniu, kedy sa mäso ponorí do maste a pomaly sa varí niekoľko hodín. To môže trvať aj 5 alebo až 10 hodín a potom sa mäso naporcuje a vloží do čistých nádob s masťou, v ktorých vydrží uskladnené aj niekoľko mesiacov.

Ako pripraviť rillettes?

Nie je to nič zložité a ide to aj v pohodlí domova. Tradične sa používa bravčové mäso, ale rovnako sa dá využiť aj kačka, králik, ryba alebo dokonca šunka. Ak máte radi mäso a radi si vyrábate vlastné paštéty, tento spôsob prípravy vás bude určite baviť. Ako sme už spomínali, bude to trvať dlho, ale výsledok vás presvedčí, že každá minúta stála za to.

  1. Vyberte si vykostený druh mäsa, pripravte si čistú masť, soľ, korenie, tymián alebo iné bylinky.
  2. Mäso potom nakrájajte na menšie kúsky a posypte ich koreninami, soľou a bylinkami. Dobre premiešajte, aby bol každý kúsok obalený.
  3. Rovnomerne rozložte do zapekacej formy.
  4. Pečte pri 130 °C až 160 °C niekoľko hodín podľa veľkosti kúskov mäsa. Mäso by malo byť mäkké a rozpadávať sa.
  5. Potom ho môžete rozdeliť do vhodných nádob alebo ihneď servírovať s kúskom pečiva.

Možno by vás to zvádzalo zameniť si rillettes s inou francúzskou delikatesou – pâtés alebo paštétou. Vyzerajú podobne, ale hlavný rozdiel je v ich textúre. Paštéty sa často zalievajú mliekom, čo im dodáva jemnejšiu štruktúru. Zatiaľ čo, rillettes má zrnitejšiu a hrubšiu štruktúru. Ďalší rozdiel je aj v tom, že paštéta sa vyrába z vnútorností ako pečeň, ale rillettes z kúskov mäsa zo stehna, rebra, pŕs a podobne.

Tradičné rillettes si môžete doma pripraviť s moderným nádychom. Napríklad kačacie rillettes, na ktoré využijete kačací tuk, cesnak, cibuľu, rozmarín a tymián už ani francúzskejšie voňať a chutiť nemôže.

Alebo vyskúšajte kačacie rillettes s bylinkami a koňakom. Už po prvom súste sa budete cítiť ako vo francúzskej reštaurácii a na jazyku sa vám budú rozplývať chute jemného mäsa s cesnakom, šalviou, tymiánom, chilli papričkou a koňakom. Je to trošku pikantnejšia verzia, ale s čerstvým pečivom je to neprekonateľná pochúťka.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.