Tekvicové latte môže byť pokojne aj náhradou dezertu 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Kyle Ryan
Pumpkin spice latte je neoddeliteľnou súčasťou jesene. Nápoj, ktorý jedni milujú a druhí neznášajú zarába milióny
Svetovo obľúbený nápoj s anglickým názvom pumpkin spice latte alebo po slovensky tekvicové latte, považujeme sa moderný nápoj pochádzajúci z Ameriky. Lenže jeho história má oveľa hlbšie korene, ako väčšina z nás vôbec tuší. Ak chcete vedieť viac o jeho pôvode, začítajte sa nasledujúcich riadkov.
Predchodca pumpkin spice latte
Najstaršia zmienka o korení „pumpkin spice“ sa datuje do roku 1621, kedy americkí osadníci prišli do Nového Anglicka. Po príchode dostali od Indiánov tekvice ako darčeky a z nich vytvorili nenáročného predchodcu tekvicového koláča. Bola to vydlabaná tekvica s mliekom, medom a koreninami zapečená v horúcom popole. Tak vznikla základná myšlienka tekvicového korenia, ktoré teraz pozná celý svet.
Postupne sa tekvicové korenie stalo populárnym, rovnako tak aj koláče z neho. V amerických kuchárskych knihách sa objavili začiatkom 19. storočia. Ďalším prelomovým obdobím bol rok 1950, kedy značka McCormick predstavila slávnu zmes tekvicového korenia pozostávajúcu zo škorice, zázvoru, muškátového orieška, nového korenia a klinčekov. Táto zmes sa stala tak populárna, že viedla k otázkam amerických žurnalistov o tom, či sa ich národ stáva závislým na jablkovo-škoricovej a tekvicovo-korenistej príchuti. Odpoveď sa ukázala v priebehu nasledujúcich rokov aj sama.
Neprešiel dlhý čas a na konci 90 – tych rokov sa tekvicové korenie dostalo od koláčov do sveta kávy. Predajcovia ponúkali ochutené kávové zrná a tešili sa veľkej popularite. Rok 2003 bol zlomový pre spoločnosť Starbucks a produktového manažéra Petra Dukesa, ktorý bol poverený vývojom obľúbeného sezónneho nápoja. Po pochybnostiach sa tento koncept ustálil na produkcii tekvicového latte, ktoré poznáme aj dnes.
Zaujímavé fakty o slávnom nápoji
Jedným z logických predpokladov o tekvicovom latte je, že obsahuje tekvicu. V podstate základ jeho chute tvorí korenie do tekvicového koláča, v ktorom sa žiadna tekvica nenachádza. Až do roku 2015 tekvicové latte známeho kávového reťazca žiadnu tekvicu vlastne ani neobsahovalo. Až po sťažnostiach spotrebiteľov pridali veľmi malé množstvo tekvicového pyré do sirupu, no podľa odborníkov na oblasť potravín to nemalo žiaden rozpoznateľný vplyv na chuť a nespôsobilo to žiadny rozdiel.
Štandardné tekvicové korenie do latte obsahuje množstvo umelých príchutí. Napríklad škoricové aldehydy pre výraznú škoricovú chuť a terpény pre chuť muškátového oriešku. Mnohé obsahujú aj potenciálne karcinogénne karamelové farbivo a toto sú zásadné dôvody, prečo si latte radšej dopriať v menšom a overenom obchode, kde si môžete transparentne overiť zloženie svojho tekvicového latte.
Veľká časť spotrebiteľov považuje tento nápoja len za modernú záležitosť pre ženy orientované na trendy. Táto kritika sa však ukázala ako nesprávna. Istá americká spoločnosť si dala vypracovať prieskum trhu a jeho výsledky prezradili, že približne polovica spotrebiteľov tohto nápoja má 45 a viac rokov a 47 % z nich tvoria muži.
Výhody použitia skutočnej tekvice do latte
Tekvica je jednoducho chutnejšia, je sladšia a je výdatná na rozdiel od umelých prísad. Čisté tekvicové pyré je zdravá pochúťka, ktorá má viacero benefitov. Tekvica je bohatá na vitamíny A, C, E a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť imunitný systém a znižujú pravdepodobnosť chronických ochorení. Vynikajúca je aj na pokožku a zrak a má vysoký obsah vlákniny.
Pripraviť si domáce tekvicové pyré nie je náročné a jeho využitie je skutočne široké. Ak si časť z neho odložíte na prípravu tekvicového pumpkin spice latte, budete si môcť vychutnávať originálny a domáci nápoj. Každú jeho ingredienciu budete dokonale poznať a ako príjemný bonus sa tiež ukáže fakt, že je výrazne lacnejšie, ako kupovaná verzia zo známych kávových reťazcov. Pripravte si k nemu aj nepečené minibábovky s ovocím a ich lahodná chuť a jemná konzistencia zaručene uspokoja vašu chuť na sladké.