Káva patrí medzi najviac obchodované komodity na svete 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Alex Gallegos
Skladovanie kávy má svoje pravidlá. Ako vydrží dlhšie čerstvá? A dá sa aj zamraziť?
V niektorých domácnostiach je káva jedným z najdôležitejších artiklov. Patrí do skupiny vecí, ktoré ak sa minú, nastáva hotová katastrofa. Káva je nielen dokonalý životabudič, ale existuje už niekoľko štúdií, ktoré ju postavili do role ochrancu pečene, na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení, je to prostriedok na zlepšenie psychickej pohody a dokonca funguje aj pri spaľovaní tukov a zvyšovaní fyzického výkonu. Naša otázka ale znie, kde a ako ju skladujete?
Miesto na správne skladovanie kávy
A prečo sa pýtame? Nie je to totiž vôbec jedno. Skutoční milovníci kávy si okamžite všimnú, že ich káva už nemá takú arómu, akú by mala mať alebo že sa zhoršila jej celková kvalita. Čo je teda správne? Mali by sme ju skladovať v skrinke, v komore alebo v mrazničke? Odborníci radia skladovanie mletej kávy na poličke alebo v komore, v nepriehľadnej a vzduchotesnej nádobe. Ideálne ďaleko od svetla, tepla a vlhkosti. Ak takú nádobu nemáme, mali by sme originálne vrecko zatvoriť gumičkou a toto vrecko potom ešte vložiť do uzatvárateľného plastového vrecka.
Je lepšie skladovať mletú alebo zrnkovú kávu?
V podstate je jedno, či skladujeme mletú alebo zrnkovú kávu. Pravidlá sú vlastne tie isté, je dôležité, aby bola mimo svetla, tepla a vlhka v uzatvárateľnej nádobe. Ideálne sú keramické alebo sklenené, mali by sme sa vyhnúť plastovým a kovovým materiálom, ktoré môžu ovplyvniť práve chuť. Hlavný rozdiel medzi mletou a zrnkovou kávou spočíva v tom, že mletím sa získava čerstvá káva a aj čerstvejšia chuť hotového nápoja v šálke.
Ako dlho vydrží mletá káva čerstvá?
Mletá káva dokáže vydržať v čerstvo stave až 2 týždne za predpokladu, že sa skladuje správne. Príliš dlhé skladovanie ovplyvňuje jej chuť a kvalitu. Riešením je nákup menšieho množstva mletej kávy, ktorá sa spotrebuje v odporúčanom čase a doplní sa novou dávkou. Ak káva zmenila chuť, farbu či nebodaj vykazuje pleseň, je najvyšší čas ju vyhodiť. Na druhej strane, pražená zrnková káva môže aj otvorená vydržať pri správnom skladovaní čerstvá až 1 mesiac. V tom prípade, môžeme skladovať celé zrnká a pomlieť si z nich menšie množstvo, ktoré do 2 týždňov spotrebujeme.
Kedy sa oplatí skladovanie kávy v mrazničke?
Hovorí sa, že mrazená káva chutí ako kartón. Kolísanie teplôt v balíčku a zmeny vlhkosti kávy spôsobujú zmenu jej chute. Mení sa štruktúra buniek, ktorá spôsobuje stratu olejov dodávajúcich chuť a vôňu. Nie je však dôvod, prečo by sa káva nemohla mraziť. Neotvorená mletá káva v pôvodnom obale vydrží v mrazničke aj rok. Spotrebovaná do mesiaca alebo dvoch je však chuťovo lepšia. Ďalšia možnosť je pomlieť si doma kávu a zamraziť ju vo vákuovaných obaloch. Pokiaľ ide o rozmrazovanie, necháme ju stáť pri izbovej teplote asi hodinu. Nepoužívame mikrovlnnú rúru a rozmrazenú kávu samozrejme ani opätovne nezmrazujeme. Spotrebovať by sa mala do 1 týždňa. Celé zrná by sa mali zmraziť v menších porciách vo vzduchotesných vreckách, kde vydržia asi 1 mesiac. Po rozmrazení ich treba pomlieť a minúť do 2 týždňov.
Kulinárske kávové variácie
Nie je nič lepšie ako si k šálke čerstvej kávy naservírovať malý dezert. Lahodný kávovo-smotanový koláč Cappuccino však môže spôsobiť miernu závislosť. Jeho tenké cesto je potreté bohatou náplňou, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku. Alebo si k dezertu namiesto kávy môžeme zvoliť šálku horúcej kávovej čokolády s chilli. Je dokonale hustá a krémová s výraznou chuťou, ktorá je vyšperkovaná chilli papričkou pre dokonalý gurmánsky zážitok.