Slávny šalát Coleslaw: Obľúbený na celom svete sa zrodil v USA, ale vymyslel ho úplne iný národ

Niektoré slávne recepty majú tak zaujímavú históriu, že by o nich pokojne mohli byť napísané publikácie. Istotne poznáte šalát Coleslaw. Viete však, odkiaľ pochádza a čo znamená jeho názov? Ak nie, radi vám to prezradíme.

Šalát Coleslaw má dlhú históriu

V prvom rade je dôležité spomenúť, že základ tohto šalátu tvorí kapusta, mrkva a majonéza a najznámejšou verziou receptu je americká, ktorá ešte obsahuje aj stonkový zeler, cibuľu a citrónovú šťavu. Základ je pri každom recepte ten istý a pochádza ešte z 18. storočia, kedy sa objavoval na tanieroch Holanďanov, ktorí založili štát New York.

Tí v okolí rieky Hudson pestovali kapustu a nastrúhanú ju používali do šalátu, ktorý nazývali koosla. To v preklade znamenalo kool ako kapusta a sla ako šalát. Faktom však je, že starovekí Rimania zvykli pripravovať jedlo z kapusty, octu, vajíčok a korenín. Možno už to bolo prvým predchodcom šalátu Coleslaw.

Existuje kuchárska kniha s názvom The Sensible Cook: Dutch Foodways in Old and New World z roku 1770, kde sa spomína recept s tenkými pásikmi kapusty, rozpusteným maslom, octom a olejom. Keďže majonéza je vynálezom neskoršieho obdobia, až potom dostal recept dnešnú podobu, v ktorom hrá majonéza hlavné husle.

Originálna podoba receptu a jej obmeny

Pôvodná americká verzia receptu je vlastne holandská, ale šalát je populárny najmä v USA a na Britských ostrovoch. Je to veľmi jednoduchý recept, ktorý môžete využiť na rôzne príležitosti. Dá sa konzumovať samotný alebo ako príloha ku grilovanému mäsu, tak ako sme to urobili aj my a servírovali ho ku grilovaným bravčovým medovým rebierkam.

Stačí teda nastrúhať alebo nakrájať kapustu, pridať mrkvu a ochutiť potrebnými surovinami. Ak by ste si chceli dopriať odľahčenejšiu verziu, môžete majonézu nahradiť hustým, bielym jogurtom. Hotový Coleslaw sa často podáva nielen ku grilovanému mäsu, ale aj smaženým pochúťka ako sú fish and chips či hamburger.

Ak by ste si chceli dopriať zmenu a neláka vás tradičný recept, do šalátu pridajte namiesto kapusty buľvový zeler, doplňte ho jablkom, citrónom, horčicou, majonézou a petržlenovou vňaťou. Oživenie prinesú aj jarná cibuľka, mungo klíčky, dijonská horčica alebo ananás či sušené hrozienka. Nech už si Coleslaw pripravíte akokoľvek, vždy je to rýchle, jednoduché a bude vás to baviť.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.