Niekedy na vyklopenie nestačí ani dokonale vymastená a vysypaná forma 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Maksim Goncharenok
Vyklopiť koláč už nebude problém! Jednoducho si vyrobte pastu, poteší vás aj lacná príprava
Pri pečení sladkých dobrôt môže nastať niekoľko zásadných problémov. Nevykysne cesto, trené cesto zas nie je dostatočne hladké alebo sa vlhkejší typ cesta nechce vôbec dobre prepiecť. A keď si už myslíte, že ste všetko zvládli a kontrolujete rozhorúčenú rúru s úsmevom na tvári, ako krásne sa cesto nadvihlo a zozlátlo, potrebujete svoj výtvor vyklopiť. Prichádza chvíľa plná napätia. Aby ste jej neobávali, máme pre vás tip na pastu, ktorá pomôže vyklopiť akýkoľvek koláč z formy.
Pasta, ktorá vás pri pečení zbaví problémov
Vyklopiť koláč z formy je problém, ktorý trápi všetkých cukrárov bez ohľadu na to, ako veľmi sú skúsení. Asi najproblematickejšia forma na koláče je bábovková forma, ktorá je spravidla výrazne hlboká a má niekoľko zárezov a vzorov, ku ktorým sa cesto veľmi dobre priľne. Napriek tomu, bábovka je obľúbená a jej forma je dnes na trhu v mnohých dizajnoch. Tak ako je populárna, tak môže byť aj zdrojom malého nervového zrútenia.
Špeciálne pri bábovkovej forme je dôležité vymazať maslom každý kúsok povrchu a dobre ho vysypať múkou. A niekedy ani táto dôsledná príprava nemusí stačiť a vy sa budete zúfalo snažiť vyklopiť múčnik bez toho, aby ste ho roztrhali a poškodili jeho tvar. Riešenie je však jednoduchšie, než sa môže zdať. Naučíme vás, ako si vymiešať rýchlu pastu na potieranie foriem na pečenie.
Iba 3 suroviny
Na jej výrobu budete potrebovať iba hladkú múku, margarín alebo maslo a rastlinný olej. Všetky tieto tri suroviny zmiešajte v rovnakom pomere a mali by ste získať hladkú konzistenciu pasty bez hrudiek. Pred pečením ju silikónovým štetcom natriete v dostatočnej vrstve na dno a boky formy. Inak, túto pastu môžete skladovať v chladničke v uzatvárateľnej nádobe a podľa potreby ňou potrieť jednu alebo viac foriem na pečenie.
Je to naozaj tak jednoduché a funguje to aj s použitím bezlepkovej múky pre celiatikov. Myslíme, že vás už nič neodradí od toho, aby ste si upiekli krehký a šťavnatý múčnik podľa svojich predstáv. So špeciálnou pastou na vymazanie formy sa o jeho výsledný tvar nemusíte obávať. Naviac, domáca pasta je oveľa lacnejšia ako kupované oleje v spreji a tiež ňou nezaťažíte planétu tak, ako s použitím aerosólov v sprejoch.
Sladké recepty na múčniky vo forme
Hoci sme v predchádzajúcich riadkoch spomínali najmä bábovky, ako prvé dva tipy by sme vám radi dali do pozornosti sladké chlebíčky. Trený chlebík s jogurtom a čučoriedkami vám svoju ovocnú náplň prezradí po rozkrojení a zároveň vás poteší vláčnym cestom. Sladkú bodku na záver pridá citrónová poleva z masla a cukru.
Alebo si upečte ešte ovocnejšiu verziu, banánový chlebíček s krémom a malinami je osviežujúci a mäkký. Je to ideálny dezert k popoludňajšej kávičke, hodí sa však kedykoľvek a kdekoľvek. V ceste sú banány, v strede ukrýva lahodné maliny a na povrchu sa vyníma nadýchaný krém z tvarohu. Kto by odolal?
Trochu exotiky do pečenia môžete pridať zaujímavým receptom. Gin tonic cake je jedinečný už len tým, že dve základné suroviny na jeho prípravu sú gin a tonic. Korpus cesta ním polejete, pridáte polevu z cukru a limetkovej šťavy a ozdobíte rozmarínom. Chutné, šťavnaté a jednoduché a tiež tak trochu pripomínajúce sladký chlebíček.
Jednu výnimočnú bábovku sme si predsa pripravili. Receptov na ne pozná každý množstvo a každý má nejakú tú svoju najobľúbenejšiu. Rumová bábovka, ako je jasné už z názvu, ulahodí ideálnou mierou rumovej chute, ktorá je zvýraznená maslovou polevou s rumom. Vyskúšajte túto netradičnú, ale dokonale chutnú bábovku.