Rumová bábovka

Rumová bábovka

Aj obyčajná bábovka môže byť dokonalým múčnikom. Napríklad rumová bábovka je perfektne hebká a vláčna s ideálnou mierou rumovej chuti. Tú ešte zvýrazní maslová poleva s rumom, ktorá je zlatým klincom tohto cukrárskeho kúsku. Kto má rád nekomplikované sladké recepty, toto jednoducho musí vyskúšať.

Ingrediencie

  • maslo na vymazanie formy

  • hrubá múka na vysypanie formy

Na cesto

  • 200 gzmäknuté maslo

  • 100 gkrupicový cukor

  • 3 ksvajcia

  • 50 mlrum

  • 225 ghladká múka

  • 2 ČLkypriaci prášok do pečiva

  • 1 štipkasoľ

Na sirup

  • 55 gmaslo

  • 100 gkrupicový cukor

  • 1/4 ČLsoľ

  • 60 mlrum

  • 1/2 ČLvanilkový extrakt

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  1. Bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom. Akonáhle je maslo krémové, postupne zašľaháme vajcia. Ďalšie vajce pridáme v okamihu, keď je predchádzajúce dokonale zapracované. Potom za stáleho miešania prilievame rum a vyšľaháme do hladka.

  2. Do inej misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou. Preosiate suroviny po častiach zapracujeme stierkou k vyšľahanej maslovej zmesi. Cesto preložíme lyžicou do formy a povrch uhladíme.

  3. Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 40 minút. Pomocou špajdle overíme, či je bábovka upečená. Upečenú necháme 1-2 minúty vo forme, potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke.

  4. Na panvici zmiešame všetky prísady na sirup (okrem vanilky) s 25 ml vody. Varíme bez miešania asi 5 až 8 minút do mierneho zhustnutia. Potom primiešame vanilku. Sirupom postupne potierame bábovku, pokým všetko nespotrebujeme. Môžeme ľahko pocukrovať. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Koláče
Dezerty
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.