Rumová bábovka
Aj obyčajná bábovka môže byť dokonalým múčnikom. Napríklad rumová bábovka je perfektne hebká a vláčna s ideálnou mierou rumovej chuti. Tú ešte zvýrazní maslová poleva s rumom, ktorá je zlatým klincom tohto cukrárskeho kúsku. Kto má rád nekomplikované sladké recepty, toto jednoducho musí vyskúšať.
Ingrediencie
maslo na vymazanie formy
hrubá múka na vysypanie formy
Na cesto
200 gzmäknuté maslo
100 gkrupicový cukor
3 ksvajcia
50 mlrum
225 ghladká múka
2 ČLkypriaci prášok do pečiva
1 štipkasoľ
Na sirup
55 gmaslo
100 gkrupicový cukor
1/4 ČLsoľ
60 mlrum
1/2 ČLvanilkový extrakt
práškový cukor na posypanie
Postup
Bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom. Akonáhle je maslo krémové, postupne zašľaháme vajcia. Ďalšie vajce pridáme v okamihu, keď je predchádzajúce dokonale zapracované. Potom za stáleho miešania prilievame rum a vyšľaháme do hladka.
Do inej misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou. Preosiate suroviny po častiach zapracujeme stierkou k vyšľahanej maslovej zmesi. Cesto preložíme lyžicou do formy a povrch uhladíme.
Pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C asi 40 minút. Pomocou špajdle overíme, či je bábovka upečená. Upečenú necháme 1-2 minúty vo forme, potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke.
Na panvici zmiešame všetky prísady na sirup (okrem vanilky) s 25 ml vody. Varíme bez miešania asi 5 až 8 minút do mierneho zhustnutia. Potom primiešame vanilku. Sirupom postupne potierame bábovku, pokým všetko nespotrebujeme. Môžeme ľahko pocukrovať. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre