Domáci biely jogurt
Ak je pre vás potešením vlastnoručne vyrábať potraviny, v tom prípade bude domáci biely jogurt nenáročnou úlohou. Nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, dôležité je, aby ste mlieko a základný jogurt dôkladne vymiešali bez hrudiek. Potom mu už len dajte čas o všetko ostatné sa postará proces mliečneho kvasenia a správna teplota. O niekoľko hodín si budete vychutnávať skvelý jogurt bez akýchkoľvek prísad.
Rozpis na 4 poháre (objem 200 ml)
1000 mlčerstvé plnotučné mlieko
100 gbiely jogurt so živými kultúrami
Postup
Mlieko najprv krátko ohrejeme na 80 °C. Potom ho necháme vychladnúť na 40 až 50 °C.
V mlieku rozmiešame najskôr jednu lyžicu jogurtu. Postupne vmiešame celý jogurt tak, aby sa nevytvorili hrudky.
Mliečnu zmes rozdelíme do pohárov a udržujeme v teple 5 až 6 hodín (napríklad v hrnci s teplou vodou). Hotový jogurt by mal byť tak hustý, že v ňom bude stáť lyžica. Uchovávame v chladničke. Vyjdú 4 poháriky s objemom asi 200 ml. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre