Parížske košíčky s čokoládovým krémom
Nebude ľahké im odolať. Parížske košíčky s čokoládovým krémom sú absolútne dokonalé. Vyskúšajte ich a možno sa stanú vašim absolútnym vianočným potešením, ktoré nenahradia ani darčeky pod stromčekom. Určite to tak bude, najmä ak patríte k milovníkom sladkého.
Na cesto
200 ghladká múka + na posypanie dosky
80 gpráškový cukor
50 gmleté mandle
1 ksvajce
1 ksbio citrón
170 gmaslo
Na náplň
250 ml40 % smotana na šľahanie
80 ghnedý cukor
50 gkakao
100 g70 % horká čokoláda
120 gmaslo
kokteilové čerešne na ozdobenie
Postup
Na dosku preosejeme múku s práškovým cukrom. Pridáme mandle, vajce, na jemno nastrúhanú citrónovú kôru (podľa chuti) a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho 60 minút v chladničke.
Smotanu nalejeme do menšie hrnca, prisypeme cukor, kakao a za stáleho miešania privedieme k varu. Krátko povaríme a odstavíme.
Potom pridáme na kúsky polámanú čokoládu a miešame, pokým sa neroztopí. Nakoniec pridáme maslo a opäť miešame do roztopenia. Krém necháme stuhnúť v chladničke.
Odležané cesto prepracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 5 mm. Pomocou formičky s priemerom kovových formičiek na košíčky vykrojíme kolieska a košíčky nimi vystelieme. Rozložíme ich na plech a špičkou noža prepichneme dná korpusov. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, trvá to asi 15 minút. Po upečení necháme korpusy krátko chladnúť vo formičkách. Potom ich vyklopíme a na kovovej mriežke necháme celkom vychladnúť.
Krém vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Potom ho vyšľaháme do hladka. Cukrárske vrecko so širokou zrezanou špičkou naplníme pripraveným parížskym krémom a nastriekame do korpusov. Košíčky ozdobíme čerešňami a necháme odležať asi 60 minút v chladničke. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre