Chren ako hit jesenného stravovania: Štipľavý koreň je plný prospešných látok pre zdravie

S príchodom chladnejších dní a sychravého počasia sa nám prirodzene mení aj jedálniček. Zaraďujeme štipľavejšie a korenenejšie prísady, ktoré nás nielen zahrejú, ale majú tiež množstvo priaznivých látok pre naše zdravie. Jednou z nich je aj chren, respektíve jeho koreň, ktorý býva najštipľavejší práve na jeseň, kedy má najvyšší podiel účinných látok. V kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov a radi vám niektoré predstavíme.

Chren posilňuje imunitu a podporuje trávenie

Jeho koreň obsahuje látky, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Tie zlepšujú a podporujú imunitný systém, či dokonca zvyšujú produkciu bielych krviniek. Významný je aj obsah vitamínu C, čo len pridáva silu imunitnému systému a dokáže bojovať s niektorými ochoreniami. Efektívne dokáže uľaviť a očistiť dutiny od nahromadeného hlienu pri nádche a pri kašli.

Okrem imunitného systému pôsobí chren podporne aj na činnosť a zdravie srdca. Obsahuje totiž draslík, ktorý reguluje tok bunkových tekutín a napätie krvných ciev. Môže pomôcť aj znížiť krvný tlak, pretože nedostatok draslíka znamená aj vyššie riziko kardiovaskulárnych chorôb.

K jeho ďalším výhodám patrí priaznivý vplyv na trávenie a stimuláciu vyprázdňovania čriev. Znižuje tak výskyt hnačky, ako aj zápchy. Naviac, chren je diuretikum, teda zabraňuje zadržiavaniu vody a pomáha riešiť infekcie močových ciest. Chren má len málo kalórií, nemá žiaden tuk, ale dostatok vlákniny, čo z neho robí ideálnu potravinu pri redukcii hmotnosti.

Skladovanie a využitie chrenu v kuchyni

Najlepší je čerstvých chren. Mrazenie chrenu sa neodporúča alebo len krátkodobo. Nastrúhaný stráca svoju silu. V chladničke sa dá skladovať v priehradke na zeleninu, v dobre uzavretej nádobe. Keď je rozrezaný, začína rýchlo hnednúť a odporúča sa preto použiť ho do jedného alebo dvoch týždňov.

Chren má miesto v studenej aj teplej kuchyni. Dá sa pridať do šalátov, nátierok, omáčok, polievok alebo z neho vyrobiť dip k pečenému a varenému mäsu. Celkom jednoducho čerstvý koreň využijete na prípravu mrkvovej nátierky s chrenom. Je to rýchly recept, v ktorom treba zmiešať všetky suroviny a už môžete natierať na obľúbené pečivo. Dokonca má jednu výhodu, mrkvu netreba variť, ale stačí ju surovú nastrúhať.

Chrenová omáčka s pečenou údenou krkovičkou je dvojica, ktorej to naozaj ladí. Na prípravu omáčky budete potrebovať čerstvý, nastrúhaný chren a ak máte radi viac štipľavejšie a chuťovo výraznejšie jedlá, pokojne si pridajte aj viac ako štyri lyžice. Jemnú chuť na vyváženie vám doprajú zemiaky s maslom a chrumkavé fazuľové lusky ako príloha.

Jedli ste už niekedy rezne, ktoré boli potreté zmesou horčice a chrenu a potom obalené v hladkej múke? Ak nie, je čas to zmeniť. Vyskúšajte chrenovo-horčicové bravčové rezne a budete prekvapení, ako hebké je ich mäso. Opäť platí, že kto má rád výrazné chute, nemusí sa obávať a šetriť s množstvom horčice a chrenu.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.