opekanie gaštanov na ulici

Gaštany môžete použiť do dezertov i do mäsa 📷 Ilustračné foto: Freepik/EyeEm

Viera Nemcová
|
24. október 2025

Jeseň bez gaštanov? Len to nie, veď dokážu premeniť aj obyčajné jedlo na sviatočný zážitok!

Predstavte si vôňu čerstvo pečených gaštanov? Už cítite to teplo a skvelú chuť? Pečené gaštany a gaštanové recepty patria k chladnému počasiu ako zmrzlina k letu. Dnes ich považujeme za obyčajnú potravinu, ktorú si môžeme dopriať v mnohých podobách. V minulosti však boli aj vítanou alternatívou v časoch, keď bola pšeničná múka ekonomicky nedostupná. Ak sa chcete dozvedieť viac z ich histórie a spoznať niekoľko zaujímavých receptov, pustite sa do čítania.

Pôvod a história gaštanových plodov

Gaštany pochádzajú z Južnej Európy a Malej Ázie a pestujú sa už tisíce rokov. Viete, že Rimania boli medzi prvými, ktorí ich pražili a vychutnávali si ich nezameniteľnú chuť? V ich strave boli pevnou súčasťou aj pre jednoduchosť transportu, dlhú trvácnosť a pre množstvo benefitov, ktoré boli potrebné počas tuhých zím. V stredoveku sa už popularita gaštanov šírila po celej Európe a stali sa dôležitým zdrojom potravy pre vidiecke komunity. V regiónoch a obdobiach, kedy bol nedostatok pšenice, sa mleli gaštany a pridávali so do jedál tak, ako pšeničná múka.

Gaštany si spájame s jeseňou a predvianočným obdobím. Ich puto vzniklo počas viktoriánskej éry, kedy sa stali obľúbeným pouličným jedlom v Londýne a v Paríži. Predajné stánky ponúkali potrebné teplo a pohodlie počas chladných dní a večerov a gaštany sa tak stali nielen obľúbenou pochúťkou, ale symbolom štedrosti a dobrej vôle. Pri ohni sa stretávali celé rodiny, aby opekali gaštany, rozprávali si príbehy a postupne z toho vznikla súčasť vzácnych vianočných zvykov.

Aj dnes tradícia pečených gaštanov prekvitá po celom svete. Od rušných ulíc New Yorku až po očarujúce uličky vianočných trhov v Nemecku ľudí priťahuje lákavá vôňa a skvelá chuť. Pochutnávajú si na nich ľudia všetkých vekových kategórií a z rôznych krajín sveta. Každý má svoje vlastné tradície a zvyky, ktoré sa s nimi spájajú.

Dôvody, prečo konzumovať gaštany

Sú lahodné a bohaté na dôležité výživné látky. V kulinárskom zmysle sú to orechy, aj keď botanicky patria do rovnakej čeľade ako duby a buky. Obsahujú však škroby, ktoré je treba rozložiť tepelnou úpravou, a preto sa nedajú konzumovať surové. Sú bohaté na draslík, horčík a železo, obsahujú významné množstvo sacharidov, bielkovín, vlákniny a vitamínov B, C a E. V porovnaní s väčšinou ostatných orechov obsahujú menej kalórií, pretože majú nízky obsah tukov. Majú aj vyšší obsah uhľohydrátov a hrdia sa širokou škálou antioxidantov, ktoré sú dôležité pre zdravie.

  1. Obsiahnutý luteín a zeaxantín sa hromadia v sietniciach očí a chránia ich pred poškodením modrým svetlom.
  2. Ako dobrý zdroj draslíka pomáhajú udržiavať srdce zdravé a regulujú krvný tlak.
  3. Vysoký obsah vlákniny pomáha udržiavať črevá zdravé a zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi.
  4. Pomáhajú udržať pocit plnosti na dlhší čas.
  5. Podporujú znižovanie chronického zápalového procesu.
  6. Potenciálne potláčajú rast rakovinových buniek, napríklad pri rakovine prostaty, prsníka a hrubého čreva.
  7. Udržujú mozog zdravý a zlepšujú jeho funkcie.

Gaštanové slávnosti doma na tanieri

Istotne si pamätáte, ako ste v detstve zberali gaštany v parkoch a vyrábali z nich rôzne postavičky. Presne na to boli aj určené, pretože nie sú jedlé, ale ide zväčša o pagaštan konský. Jedlé gaštany kúpite v obchode alebo na trhu a vyberajte pevné, tvrdé plody bez náznaku plesní. Gaštany sú univerzálne využiteľné, môžete si z nich pripraviť slané aj sladké jedlá, ktoré vám pripravia množstvo gastro zážitkov.

🟡 Talianske gaštanové rizoto

Dokonale reprezentuje jednoduchú taliansku kuchyňu, ktorá dokáže aj z mála vyčarovať päťhviezdičkovú delikatesu. Vhodná ryža robí s rizotom divy, a preto použite typ arborio alebo carnaroli, ktoré majú vysokú schopnosť absorbovať tekutiny. K tomu už len pridajte zeleninový vývar, biele víno, šalotku, maslo, olivový olej, čerstvý tymián, parmezán, soľ a kúsky varených gaštanov. Možno sa vám to zdá neobyčajné, ale stojí to za vyskúšanie.

🔗 Pozrieť recept

🟡 Gaštanový koláč s bezé

Ak ste zvyknutí gaštany predsa len konzumovať skôr na sladko, tento koláč bude neodolateľným lákadlom. Stačí, že ho raz ochutnáte a už žiadna jesenná oslava narodenín či menín sa bez neho nezaobíde. Neskutočne chutný zákusok tvorí kakaové cesto s maslom, plnku zasa gaštanové pyré s kyslou smotanou a na povrchu sa vynímajú jemné pusinky z bielkového snehu. Gaštanové pyré môžete použiť aj kupované, ale ak si chcete dať extra záležať, vyrobte si svoje vlastné. Chuť bude o poznanie výraznejšia.

🔗 Pozrieť recept

🟡 Domáca gaštanová nutella

Na záver sme si nechali tip na niečo skutočne špeciálne. Nebudeme klamať, bez poctivej práce rúk to nepôjde. Najskôr bude potrebné gaštany upiecť, potom nakrájať na kúsky, povariť spolu s mliekom a rozmixovať s vodou. Opäť povariť, osladiť, pridať vanilkovú dreň a nakoniec aj na kúsky nalámanú čokoládu. Takto si pripravíte 4 poháriky. Ale nátierka je tak chutná, že ani sa nenazdáte a budete chcieť pripraviť ďalšiu dávku.

🔗 Pozrieť recept

Aj bežné jesenné suroviny dokážu v kuchyni zažiariť ako hviezdy. Stačí im dopriať pár drobných úprav, trochu kreativity a správnu náladu pri varení. Nebojte sa preto experimentovať ani s gaštanmi a premeňte ktorýkoľvek obyčajný večer na svieži jesenný zážitok. Pretože hoci jeseň prichádza spolu s ochladením, vo vašej kuchyni môže stále prebývať teplo, vôňa a chuť domova.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.