Talianske gaštanové rizoto
Uvariť talianske gaštanové rizoto bude vyžadovať trocha trpezlivosti, ale tak je to pri každom dobrom rizote. Miešate, prilievate, miešate, prilievate a čakáte, kým sa tekutina odparí. Nakoniec ešte pridáte parmezán a uvarené gaštany a aj z takýchto jednoduchých surovín vytvoríte neopakovateľné jedlo. Minimálne také, ktoré nie je bežné pre naše zemepisné šírky. Vyskúšajte, máte sa na čo tešiť.
Ingrediencie
2 ksšalotka
3 PLolivový olej + na opekanie gaštanov
1000 mlzeleninový vývar
300 gryža arborio alebo carnaroli
250 mlsuché biele víno
2 vetvičkyčerstvý tymián + na ozdobenie
200 gvarené gaštany + na ozdobenie
70 gparmezán + na ozdobenie
80 gmaslo
soľ
Postup
Šalotku nakrájame na drobno a potom ju v hrnci na rozpálenom oleji restujeme asi 15 sekúnd a speníme. V inej nádobe ohrejeme zeleninový vývar.
K šalotke pridáme ryžu, za občasného miešania ju necháme obaliť v oleji, asi 1 minútu restujeme a zalejeme bielym vínom.
Akonáhle sa víno odparí, pridáme k ryži na malé kúsky nakrájané, varené gaštany a lístky tymiánu.
K ryži primiešame 200 ml vývaru a miešame, pokým sa tekutina nevsiakne. Pridáme ďalších 200 ml a opäť zamiešame. Takto postupujeme, pokým ryža nezmäkne.
Potom, čo zamiešame poslednú dávku vývaru, nastrúhame do rizota parmezán. Zamiešame a odstavíme z platne.
Na záver do rizota vmiešame studené maslo a podľa chuti osolíme. Rizoto podávame ozdobené gaštanmi, ktoré predtým opečieme na olivovom oleji. Posypeme hoblinkami parmezánu a tymiánom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre