žena pripravuje zeleninové jedlo v kuchyni

Zelenina je základným kameňom zdravého stravovania 📷 Ilustračné foto: Freepik/senivpetro

Viera Nemcová
|
08. január 2025

Konzumácia zeleniny je základ zdravej stravy: Poradíme vám 8 spôsobov, ako dodržať dennú dávku

Jedlo je radosť a je to zdroj energie. Okrem toho, že je nevyhnutné preto, aby sme prežili, z veľkej časti je to aj dôvod toho, akým zdravotným stavom sa môžeme pochváliť. Zdravé stravovanie vyžaduje konzumáciu zeleniny, ktorá je základným kameňom vyváženej stravy. Okrem toho, že vplýva na naše fyzické zdravie, má výrazný vplyv aj na duševnú pohodu. Ako pridať viac zeleniny do svojho jedálnička a docieliť tak, výživovo hodnotnejšie jedlá? Všetko vám poradíme.

Zeleniny nie je nikdy dosť

Počas dňa konzumujeme niekoľko rôznych jedál a v istej miere obsahujú aj zeleninu. Či už ide o šalát, zeleninovú prílohu k obedu, smoothie alebo polievku, skoro v každom z nich sa nachádza aj určitá dávka zeleniny. Výživoví odborníci odporúčajú konzumáciu 5 porcií zeleniny denne, aby sa pokryla potrebná denná dávka výživných látok. Toto je osem praktických a jednoduchých spôsobov, ako do jedál pridať extra dávku zeleniny.

1. Pridajte ich do raňajok

Namiesto pečiva použite na tenko nakrájané plátky sladkých zemiakov – batatov, ktoré opečiete v hriankovači a na opečené položíte uvarené vajíčka alebo natriete ricottu. Ak si dávate opečený toast, pridajte naň aj orestovaný baby špenát alebo plátky šampiňónov. Na vajíčkovú omeletu sa zasa perfektne hodí nakrájaná paprika, šalotka alebo opečená tekvica.

2. Urobte so zeleniny skvelý snack

Počas dňa, najmä predpoludním si doprajte hummus s kúskami čerstvej mrkvy, jogurtový dip s paprikovými paličkami, ochutnajte stonkový zeler so 100 % arašidovým maslom alebo si pochrumkajte na čerstvom hrášku či fazuľových luskoch.

3. Opečte ich a získajte jedlo aj na druhý deň

Opečené bataty alebo tekvica sú skvelým základom prílohy na domácu pizzu alebo ako plnka do opečeného toastového chleba. Napríklad opečená mrkva a červená repa sa hodia na čerstvé šalátové listy a stačí ich posypať píniovými orieškami a feta syrom. Keď sa vám nechce variť brokolicu alebo karfiol, skúste ich zapiecť v rúre a posypte ich mixom korenín.

4. Pridajte porciu šalátových listov ku každému jedlu

V obchodoch sa dajú bežne kúpiť čerstvé šalátové listy vo vreckách alebo vaničkách, ale pokojne si takéto vrecká pripravte aj doma a budete ich mať rýchlo po ruke. Nič vám tak nebude brániť, aby ste si hrsť listov pridali na tanier napríklad k špagetám alebo k inému jedlu.

5. Použite ich aj do koláčov

Samozrejme do tých slaných. Tekvicové, batatové alebo karfiolové pyré dokážu vytvoriť zdravý koláč s chrumkavým cestom.

6. Ugrilujte si obľúbenú zeleninu

Milovníci grilovania tento spôsob prípravy nevyužívajú iba v letných mesiacoch, ale počas celého roka. Niektorá zelenina nevyžaduje rýchlu prípravu, iná na grile pobudne niekoľko minút, ale cuketa, paprika, šampiňóny, kukurica či baklažán chutia z grilu naozaj vynikajúco.

7. Užite si ich v smoothie

Napríklad lístky baby špenátu urobia smoothie výrazne zelenšie. A pri použití banánu, škorice, rastlinného nápoja a niekoľkých mätových lístkov si chuť špenátu ani nevšimnete. Uhorka, zeler a mrkva tvoria chutné kombinácie s ovocím ako sú pomaranče, jahody a melón. Vyskúšajte.

8. Doplňte nimi polievky alebo kari jedlá

Do zeleninového kari sa perfektne hodia kúsky cukety, brokolice, mrkvy, mladého hrášku a papriky. Pridanie extra porcie zeleniny jedlo spestrí a zároveň bude viac sýtiace. Špeciálne počas zimy sú polievky spôsobom, ako konzumovať väčšie množstvo zeleniny. Nezáleží na tom, či budú s kúskami alebo krémové, pridajte do nich, čo vám chutí – tekvica, hrášok, mrkva, šampiňóny či brokolica sú zdravé a čím viac ich zjete, tým lepšie urobíte pre svoje zdravie.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.