Krémové polievky sú plné chutí a farieb (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)
Krémová polievka je základ: Tekvica, zemiaky aj huby vždy zahrejú a zasýtia
Chutná krémová polievka dokáže zasýtiť tak, že pokojne nahradí aj druhý chod. Sezónne, jesenné ingrediencie sú ako predurčené na to, aby polievky farebne spestrili a výrazne ochutili. Na výber je množstvo druhov tekvíc, tradičných zemiakov a celý sortiment viac alebo menej aromatických húb. Keď sa tieto prísady doplnia bylinkami a koreninami od výmyslu sveta, na stole môžete servírovať výdatné a husté polievky, ktoré sa stanú hviezdami vašej kuchyne. Čo ale určite oceníte je výkonný mixér.
Tekvica hokkaido na dva spôsoby
Oranžové, tekvicové polievky kraľujú v rebríčku obľúbenosti jesenných receptov. Dajú sa pripraviť na toľko spôsobov, že si nebudete vedieť vybrať, ktorý vyskúšať ako prvý. Niekomu viac vyhovujú polievky z varenej a inému zasa z pečenej tekvice. Aj preto sme vybrali oba spôsoby a chceme vás inšpirovať na ich vyskúšanie.
Krémová hokkaido polievka je plná výrazných korenín ako rímska rasca, zázvor, koriander alebo zmes garam masala. Keď toto všetko doplníte kokosovým mliekom, získate hustú polievku s exotickejšou, ale lahodnou chuťou. Ak by ste chceli dodať polievke trochu pikantnejšiu chuť, pokojne do nej pridajte aj nakrájanú chilli papričku.
Kým predchádzajúca polievka je pripravená z varenej tekvice, hokkaido polievka s knedličkami z tekvicových semienok je chuťovo výrazná práve vďaka tomu, že sa tekvica pečie. Samozrejme, to predĺži celkový čas jej prípravy, ale rozhodne to stojí za výsledok. Samotná polievka má veľmi jednoduchý postup. Jej špecialitou sú knedličky z tekvicových semienok, ktoré je potrebné rozmixovať s ovsenými vločkami, zmiešať s maslom, muškátovým orieškom a soľou. Nakoniec pridáte vajce a citrónovú šťavu a malé guľôčky a uvaríte vo vode. Vložíte do polievky, ozdobíte a servírujete.
A keď sa prejete tekvice alebo sa vám zažiada aspoň malá zmena, uvarte si zemiakovo-hríbovú krémovú polievku, ktorú budete počas jesene pripravovať pravidelne a naozaj radi. Môžete použiť jeden alebo viac druhov hríbov, vynikajúca bude zmes lesných húb alebo hnedé šampiňóny. Čím viac aromatické huby použijete, tým lepší bude výsledok. Smotana celú polievku krásne zjemní a čerstvé bylinky jej zasa pridajú na intenzite chute. Je to jednoduchý recept, ktorý zvládne aj začiatočník.