linecké cesto a upečené koláčiky v plechovej krabici

Linecké koláčiky sú osvedčenou dobrotou, nielen počas Vianoc 📷 Ilustračné foto: Pexels/Helena Jankovičová Kováčová

Viera Nemcová
|
08. december 2024

Linecké cesto je hviezda vianočného pečenia: S týmito tipmi sa podarí za každých okolností

Čo myslíte, poznáte univerzálnejšie a jednoduchšie cesto, ako je linecké cesto? Je neuveriteľné, ako z jednoduchých surovín môže vzniknúť tak chutné cesto a pritom sa dá použiť na prípravu viacerých druhov koláčikov. Patrí k tomu najobľúbenejšiemu, čo na sviatky pečieme a dá sa to jednoducho vypozorovať aj na tom, akou rýchlosťou mizne z tanierov a podnosov. Ako ho pripraviť tak, aby sa vždy podarilo?

Linecké cesto potrebuje správne suroviny

Už z názvu vyplýva, že cesto sa zrodilo v rakúskom meste Linz a preslávilo sa do celého sveta. Malé koláčiky z lineckého cesta vlastne napodobňujú tradičný rakúsky koláč Linzertorte, ktorý pozostáva z cesta z múky, mletých mandlí, naplneného džemom z čiernych ríbezlí a pokrytých mriežkami z pásikov cesta. Tieto mini verzie sme si obľúbili najmä počas sviatočných príležitostí a malé koláčiky patria k tradičným vianočným pečivám. Dajú sa naplniť akýmkoľvek džemom a vždy tak budú chutiť a vyzerať trošku inak.

Základné cesto pozostáva z múky, masla a práškového cukru. Pri výbere múky je vhodnejšou voľbou múka označená 00, teda tá, ktorá má vyšší obsah lepku. Kvalitné živočíšne maslo je základ, ktorý cestu dodáva neopakovateľnú chuť a potom už stačí použiť iba jemný práškový cukor bez hrudiek. Na dokončenie väčšinou stačí ľubovoľná príchuť džemu, ktorý sa dobre rozotiera.

Pomer na cesto má niečo ako poučku, podľa ktorej sa ingrediencie pridávajú v pomere 3:2:1 – teda 3 diely hladkej múky, 2 diely masla a 1 diel práškového cukru. Na každých 300 g hladkej múky sa môže pridať aj 1 žĺtok a štipka soli, ktorá vyzdvihne sladkosť cesta. Toto je univerzálny základ, ktorý sa dá meniť a dopĺňať. Do cesta môžeme pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru, mletú škoricu, kakao, orechy alebo kávu. Pri miesení je vhodné použiť studené maslo, pretože teplo je pre linecké cesto vhodné až v rúre. Postupujeme preto rýchlo, aby sa neprehrievalo rukami. Dôležité je, aby hotové a vymiesené cesto vždy odpočívalo v chladničke, aspoň 1 hodinu. Pred použitím ho treba vybrať a nechať zmäknúť, pretože vďaka obsahu masla v chladničke dostatočne stvrdne. Upečené koláčiky necháme chvíľu na plechu, pretože horúce cesto sa ľahko láme.

Ako skladovať upečené linecké cesto v mrazničke?

  1. Upečené koláčiky, ktoré ešte neboli spojené džemom, môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe v mrazničke až 1 mesiac. To sa zíde napríklad pri príprave na vianočné sviatky, kedy si pečivo upečieme v dostatočnom predstihu a potom ho už len zlepíme džemom a ozdobíme.
  2. Mraziť môžeme aj hotové a zlepené koláčiky. V krabičke v mrazničke by mali byť jednotlivé spojené koláčiky oddelené vrstvami papiera na pečenie. Po rozmrazení ich poprášime práškovým cukrom. Nemali by však mať vlhké cesto, pretože inak cukor absorbujú okamžite.

Recepty s využitím lineckého cesta sú variabilné

Linecké cesto je jednoducho klasika, ktorú môžeme pripraviť tradične zlepenú džemom a poprášenú cukrom alebo môžeme experimentovať. Pokiaľ preferujete klasiku, vyskúšajte dvojfarebné linecké koláčiky, ktoré pozostávajú zo základného cesta a sú zlepené dvomi druhmi džemu. Doprajte im rôzne tvary a veľkosti a na tanieri budú vyzerať ako koláčiková kolekcia. Ochutené citrónovou kôrou a šťavou sú linecké koláčiky podľa Sandtnerovej, teda podľa známej českej kuchárky a cukrárky, ktorá bola autorkou niekoľkých kuchárskych kníh. Vyzerajú ako malé gombíky a chutia neskutočne dobre.

Ako chutí škoricové cesto zistíte, ak si upečiete škoricové linecké koláčiky. Pekne ozdobené a namočené do čokoládovej polevy získajú zimnejší nádych, ak ich posypete trochou strúhaného kokosu. Asi najnetradičnejším receptom sú chrumkavé linecké koláčiky s grilážou. Griláž si pripravíte z lieskových orieškov, podrvíte, zapracujete do cesta a potom cesto rozdelíte na dve polovice. Do jednej pridáte kakao a tá druhá ostane svetlá. Nakoniec koláčiky ozdobíte zvyšnou grilážou a upečiete do zlatista. Odporúčame vyskúšať, čo najskôr, aby ste stihli dopiecť ešte jednu dávku do Vianoc.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.