Chrumkavé linecké koláčiky s grilážou
Kto rád skúša neznáme a nie celkom tradičné recepty, ten si chrumkavé linecké koláčiky s grilážou určite zamiluje. Zaujímavú chuť a textúru im dodáva predovšetkým griláž, ktorú si pripravíte jednoducho z lieskových orieškov. Tie opečením získajú intenzívnejšiu chuť, a to sa prejaví aj na celkovej chuti malých koláčikov.
Na griláž
50 gkrupicový cukor
1 ČLmed
50 gnasekané lieskové orechy
rastlinný olej
Na cesto
240 ghladká múka
80 gpráškový cukor
150 gmaslo
1 balenievanilkový cukor
2 ksžĺtky
50 ggriláž
2 PLkakao
1 ksbielok na potretie
griláž na posypanie
Postup
Cukor dáme do kastrólika so silným dnom a necháme ho pozvoľna karamelizovať. Pridáme med a orechy. Horúcu zmes nalejeme na alobal potretý olejom a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime alobal a podrvíme na maličké kúsky.
Múku preosejeme s práškovým cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo, vanilkový cukor, žĺtky, griláž a vypracujeme pevné cesto. To rozdelíme na dve polovice a do jednej z nich zapracujeme kakao.
Cestá uložíme do chladničky na hodinu odležať. Po odležaní ich rozvaľkáme na plát s hrúbkou 3 mm a vykrojíme rôzne tvary, ktoré rozložíme vedľa seba na plechy. Potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme grilážou.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 10 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť na plechu a preložíme ich na kovovú mriežku. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre