Podľa tradície vianočka prináša dobro, hojnosť a zdravie na celý rok 📷 Ilustračné foto: MAFRA
Na Vianoce nesmie chýbať vianočka: Viete, prečo toto tradičné pečivo bolo kedysi nelegálne?
Tradičná vianočka nechýbala ani na stoloch našich predkov a jej história pravdepodobne siaha až do stredoveku. V dávnych dobách sa piekla najmä počas vianočných sviatkov a táto sezónna tradícia sa zachovala až dodnes. Hoci, radi si ju doprajeme aj počas roka, tá vianočná má oveľa väčší význam. Poďme si povedať, ako to bolo v histórii a ako ju pripravujeme dnes.
Vianočka ako symbol hojnosti
Dnes je vianočné obdobie obdobím hojnosti a štedrosti a tak tomu bolo aj v minulosti. História vianočky siaha do 14. storočia, kedy ju vo svojom diele spomenul benediktínsky mních Ján z Holešova. Podľa jeho výkladu symbolizovala Krista ako dieťa zabaleného v látke. Jej názov pochádzal z latinského slova „panis natalis“, čo v preklade znamená vianočný chlieb. V skutočnosti sa pečivo podobalo skôr na chlieb, súčasnú podobu vianočky získal až oveľa neskôr. Dovtedy sa nazývala aj pletenica alebo štedrovečernica.
Vianočky v minulosti piekli iba cechoví pekári, pre ktorých to bola výsada. Pospolitý ľud im iba nosil zamiesené cesto z domu, to ostatné už pripravili oni. Gazdinky si vianočky začali piecť až v 18. storočí, podľa rodinných receptov, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. K vianočke sa vždy viazali aj viaceré zvyky a tradície. Napríklad miesenie cesta muselo prebiehať v bielej zástere a šatke a v tichu. Dokonca, vraj gazdiná zvykla skákať do výšky, aby cesto na vianočku vyrástlo. Tradoval sa aj zvyk chodiť so zamieseným cestom okolo ovocných stromov po záhrade, aby sa zabezpečila bohatá úroda. Všetci členovia rodiny týmto tradíciám verili a poctivo ich dodržiavali.
Hotová vianočka mala špeciálne miesto na štedrovečernom stole. Umiestnila sa do stredu stola a prvý kúsok si vždy mohol dopriať iba gazda domu, aby sa urodilo veľa obilia. Kúsok sladkého a magického pokrmu si zaslúžili aj zvieratá na statku, takže sa myslelo aj na nich, pretože slúžili a pomáhali na gazdovstve. Zároveň ich to malo ochrániť pred zlými silami a chorobami.
Symbolika prameňov vianočky
Spôsob zapletenia vianočky je niekoľko. Tá pravá sa pletie z 9 prameňov. Jej základ tvoria 4 – teda zem, slnko, vzduch a voda. Na nej je položený cop z 3 prameňov – tie symbolizujú rozum, vôľu a emócie. Nakoniec sa na vrch položia 2 prepletené pramene predstavujúce lásku a múdrosť. Toto všetko má priviesť ľudí bližšie k Bohu. Aj vnútro vianočky má svoj význam, hrozienka v ceste predstavujú Ježišove oči a ostatné ingrediencie sú darmi k jeho narodeniu. Kedysi sa do nej zvykla zapiecť aj minca alebo hrášok. Ten, kto ich našiel vo svojom kúsku mal byť po celý rok zdravý a bohatý. Ak sa vianočka pripiekla, neveštilo to nič dobré.
Vianočka bývala luxusným jedlom
Bohaté rodiny piekli niekoľko kusov vianočky každé Vianoce. Tie chudobné boli radi, ak mali jednu a o tú sa skromne podelili. V roku 1916 bolo vydané nariadenie, ktoré zakazovalo pekárom piecť vianočku, bochníky a koláče. Nariadenie bolon zrušené až v roku 1921 a potom bolo opäť legálne si ju kúpiť. V období druhej svetovej vojny bol nedostatok tovaru, vymýšľali sa rôzne náhrady potravín, maslo, múka a vajcia boli na prídel. Až od roku 1983 sa vianočka vrátila medzi bežne dostupné pečivo a odvtedy si ho každý môže kúpiť kedykoľvek, keď dostane chuť.
Premeny vianočiek
Receptúry vianočiek sa zvyčajne dedili z generácie na generáciu. Ponúkame vám tri recepty, ktoré sú hebké, nadýchané a krásne voňavé. Základ každého receptu tvoria tie isté suroviny, líšia sa skôr prísadami, ktoré ju dochucujú a robia krajšou. Napríklad tradičná vianočka s brusnicami je chutná aj vďaka mandľovým plátkom na povrchu, ktoré sa krásne opečú a zvýraznia svoju chuť.
A možno si radšej do cesta pridáte sušené hrozienka a vianočka s hrozienkami sa bude rozplývať na jazyku aj bez vrstvy masla. Vynikajúcu chuť jej dodá tiež muškátový oriešok a semienka z vanilkového struku. Do cesta môžete pridať aj mix kandizovaného ovocia. Takáto vianočka s kandizovaným ovocím je voňavá aj vďaka tomu, že do cesta sa pridáva rozpustené maslo s rumom. Dodajú mu vláčnosť a krásnu arómu. Tak, ktorú si upečiete ako prvú?