Tradičná vianočka s brusnicami
Tradičná vianočka s brusnicami vám dopraje tie najlepšie sviatočné raňajky, aké si viete predstaviť. S čerstvým maslom a hrnčekom teplého kakaa je to neodolateľná dobrota. Toto cesto je tak chutné, že ho pokojne zjete aj bez masla, ale s ním je to ešte väčšia dobrota. Tak si doprajte, Vianoce sú iba raz v roku.
Ingrediencie
40 gbrusnice
30 mlgriotka alebo rum
1 baleniesušené droždie
130 mlvlažné mlieko
90 gkrupicový cukor
250 ghladká múka
50 gpolohrubá múka
1 kscitrónová kôra (z 1 chemicky neošetreného bio citróna)
1 štipkamuškátový oriešok
1 štipkasoľ
1/2 ksvanilkový struk (semienka)
1 ksvajce
1 ksžĺtok
50 gmandľové plátky
80 groztopené maslo
hladká múka na podsypanie
práškový cukor na posypanie
Na dokončenie
20 gmandľové plátky (vopred namočené vo vlažnej vode)
1 ksrožšľahané vajce
30 gmaslo
Postup
Brusnice namočíme do griotky alebo rumu. Droždie premiešame s mliekom, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky. Necháme vzísť kvások. Do kvásku primiešame všetky suroviny bez brusníc, prepracujeme a nakoniec zapracujeme vlažné maslo.
Cesto hnetieme do nelepivej konzistencie, povrch poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť 50 minút.
Na pomúčenej doske z vykysnutého cesta vytvoríme9 rovnakých prameňov na zapletanie vianočky. Zapletieme najskôr 4 diely, potom 3 a nakoniec 2. Vyskladáme na seba. Mandle zlejeme. Vianočku potrieme vajcom a poukladáme plátky mandlí.
Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 60 minút, v priebehu pečenia vianočku v rúre otočíme a cesto skontrolujeme špajdľou. Horúci povrch vianočky potrieme maslom a zvyšnou griotkou alebo rumom z brusníc, ihneď pocukríme. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre