Vianočka s hrozienkami
Vianočka je nemennou tradíciou Vianoc a recept na ňu sa v rodinách odovzdáva po celé generácie. Ak patríte k milovníkom tohto voňavého a nadýchaného pečiva, istotne si budete chcieť vyskúšať ďalší recept, aby ste mali s čím porovnávať. Už si predstavujete, ako sa vám rozplýva na jazyku?
Ingrediencie
80 gmaslo
130 mlmlieko
42 gdroždie (čerstvé)
90 gkrupicový cukor
250 ghladká múka
50 gpolohrubá múka
1 ČLcitrónová kôra
1/2 ČLmuškátový oriešok
1 štipkasoľ
1/2 ksvanilkový struk (semienka z 1 polovice struku)
1 ksžĺtok
40 gsušené hrozienka
30 mlrum
1 ksvajce na potretie vianočky
Postup
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Mlieko ohrejeme tak, aby bolo vlažné. Do časti mlieka pridáme rozdrobené droždie, trocha cukru, múky a premiešame. V teple necháme vzísť kvások.
Do pripraveného kvásku zamiešame zvyšné suroviny okrem masla. Všetko prepracujeme a nakoniec pridáme aj maslo a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho 40 minút kysnúť.
Cesto potom nakrájame na kúsky a vyvaľkáme valčeky, ktoré zapletieme po 4, 3 a 2 dieloch a jednotlivé časti položíme na seba. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a prepichneme špajdľami, aby dobre držala. Pred pečením ju necháme ešte krátko nakysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 60 minút. Po upečení špajdle odstránime. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre