Vianočka s hrozienkami

Vianočka s hrozienkami

Vianočka je nemennou tradíciou Vianoc a recept na ňu sa v rodinách odovzdáva po celé generácie. Ak patríte k milovníkom tohto voňavého a nadýchaného pečiva, istotne si budete chcieť vyskúšať ďalší recept, aby ste mali s čím porovnávať. Už si predstavujete, ako sa vám rozplýva na jazyku?

Ingrediencie

  • 80 gmaslo

  • 130 mlmlieko

  • 42 gdroždie (čerstvé)

  • 90 gkrupicový cukor

  • 250 ghladká múka

  • 50 gpolohrubá múka

  • 1 ČLcitrónová kôra

  • 1/2 ČLmuškátový oriešok

  • 1 štipkasoľ

  • 1/2 ksvanilkový struk (semienka z 1 polovice struku)

  • 1 ksžĺtok

  • 40 gsušené hrozienka

  • 30 mlrum

  • 1 ksvajce na potretie vianočky

Postup

  1. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Mlieko ohrejeme tak, aby bolo vlažné. Do časti mlieka pridáme rozdrobené droždie, trocha cukru, múky a premiešame. V teple necháme vzísť kvások.

  2. Do pripraveného kvásku zamiešame zvyšné suroviny okrem masla. Všetko prepracujeme a nakoniec pridáme aj maslo a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho 40 minút kysnúť.

  3. Cesto potom nakrájame na kúsky a vyvaľkáme valčeky, ktoré zapletieme po 4, 3 a 2 dieloch a jednotlivé časti položíme na seba. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a prepichneme špajdľami, aby dobre držala. Pred pečením ju necháme ešte krátko nakysnúť. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C asi 60 minút. Po upečení špajdle odstránime. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Chuťovky
Raňajky
Koláče
Slovensko
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.