Vianočka s kandizovaným ovocím

Vianočka s kandizovaným ovocím

Vianočka s kandizovaným ovocím sa pripravuje najmä v čase Vianoc, ale ak ju raz vyskúšate, kupované druhy už nebudú to pravé orechové pre váš mlsný jazýček. Táto vianočka je plná voňavých a chutných dobrôt, ako sú hrozienka, kandizované ovocie a rum. Nie je to pečivo, ktoré pripravíte na poslednú chvíľu, ale to si vianočka ani nezaslúži. Po upečení nepotrebuje odležať, konzumujte ju čo najčerstvejšiu.

Ingrediencie

  • 200 mlmlieko

  • 42 gdroždie (čerstvé)

  • 120 gcukor

  • 550 gpolohrubá múka

  • 30 g(vopred namočené) sušené hrozienka

  • 80 gkandizované ovocie

  • 1 štipkasoľ

  • 2 ksžĺtky

  • 1/2 ksnastrúhaná citrónová kôra z polovice citróna

  • 125 gmaslo na potretie plechu

  • 50 mlrum

  • 1 ksžĺtok na potretie vianočky

  • 30 gmandľové lupienky

Postup

  1. Z trochy vlažného mlieka, celého droždia, trochy cukru a múky urobíme kvások, ktorý necháme vzísť v teple. Do väčšej misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme zvyšný cukor, kandizované ovocie, soľ a kvások, premiešame a zapracujeme zvyšné mlieko s rozšľahanými žĺtkami, citrónovú kôru a vlažné rozpustené maslo s rumom.

  2. Najskôr cesto zapracujeme vareškou, aby sa všetko dobre spojilo. Následne hnetieme rukami alebo pomocou robota. Pripravené cesto necháme asi 1 hodinu v teple vykysnúť.

  3. Po vykysnutí cesto opäť prehnetieme a rozdelíme na 9 dielov. Z nich vytvoríme valčeky a zapletieme ich. Spodnú časť pletieme zo 4 prameňov, strednú z 3 a vrchnú z 2. Celú vyskladanú vianočku potom spojíme špajdľami a necháme na tukom potretom plechu kysnúť ďalších 30 minút.

  4. Povrch vianočky potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Chuťovky
Koláče
Vianoce

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.