Vianočka s kandizovaným ovocím
Vianočka s kandizovaným ovocím sa pripravuje najmä v čase Vianoc, ale ak ju raz vyskúšate, kupované druhy už nebudú to pravé orechové pre váš mlsný jazýček. Táto vianočka je plná voňavých a chutných dobrôt, ako sú hrozienka, kandizované ovocie a rum. Nie je to pečivo, ktoré pripravíte na poslednú chvíľu, ale to si vianočka ani nezaslúži. Po upečení nepotrebuje odležať, konzumujte ju čo najčerstvejšiu.
Ingrediencie
200 mlmlieko
42 gdroždie (čerstvé)
120 gcukor
550 gpolohrubá múka
30 g(vopred namočené) sušené hrozienka
80 gkandizované ovocie
1 štipkasoľ
2 ksžĺtky
1/2 ksnastrúhaná citrónová kôra z polovice citróna
125 gmaslo na potretie plechu
50 mlrum
1 ksžĺtok na potretie vianočky
30 gmandľové lupienky
Postup
Z trochy vlažného mlieka, celého droždia, trochy cukru a múky urobíme kvások, ktorý necháme vzísť v teple. Do väčšej misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme zvyšný cukor, kandizované ovocie, soľ a kvások, premiešame a zapracujeme zvyšné mlieko s rozšľahanými žĺtkami, citrónovú kôru a vlažné rozpustené maslo s rumom.
Najskôr cesto zapracujeme vareškou, aby sa všetko dobre spojilo. Následne hnetieme rukami alebo pomocou robota. Pripravené cesto necháme asi 1 hodinu v teple vykysnúť.
Po vykysnutí cesto opäť prehnetieme a rozdelíme na 9 dielov. Z nich vytvoríme valčeky a zapletieme ich. Spodnú časť pletieme zo 4 prameňov, strednú z 3 a vrchnú z 2. Celú vyskladanú vianočku potom spojíme špajdľami a necháme na tukom potretom plechu kysnúť ďalších 30 minút.
Povrch vianočky potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C asi 45 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre