Rodinné stretnutia pri vianočnom stole majú nezabudnuteľnú atmosféru, ktorú vytvára i skvelé jedlo 📷 Ilustračné foto: Freepik/freepik
Najlepší zemiakový šalát a domáca majonéza: Túto kombináciu nič tak ľahko neprekoná
K Vianociam plný stôl sladkých aj slaných dobrôt neodmysliteľne patrí. Na mnohé z nich sa tešíme celý rok, pretože ich inokedy jednoducho nekonzumujeme. Na tradičný zemiakový šalát sa dá tešiť niekoľkokrát počas roka, ale vianočná verzia je predsa vždy o niečo špeciálnejšia. Pripravte si s nami chutný šalát a použite do neho aj domácu majonézu. Na všetko máme recepty a radi sa s nimi podelíme.
Najlepší zemiakový šalát pripravíte iba z tohto typu
Takmer všade na Slovensku sa sviatočné stolovanie nezaobíde bez zemiakového šalátu, najčastejšie pripraveného s majonézou. Základom šalátu sú zemiaky a hoci sa to nezdá, ich varenie je niekedy malým umením. Treba zohľadniť ich typ, pretože majú rozličnú textúru a tým sa líši aj ich použitie.
Rozlišujeme 4 hlavné typy zemiakov:
1. Varný typ A je práve ten, ktorý by nás mal zaujímať predovšetkým na Vianoce. Je to typ zemiakov vhodných na prípravu šalátov, ale dajú sa použiť aj ako samostatná príloha, do polievky alebo do gulášu. Ich konzistencia a chuť je ideálna na zachovanie si tvaru a textúry aj pri varení. Sú primerane vlhké a dostatočne pevné, nerozvárajú sa a sú iba veľmi mierne múčnaté, takže sa nehodia na zahusťovanie jedla.
2. Varný typ B sa vyznačuje polopevnou a polomúčnatou konzistenciou. Sú vhodné ako samostatná príloha, čiže sú vhodné pre bežné použitia k všetkým tradičným jedlám, ale využitie majú aj do polievok, na pečenie a restovanie.
3. Varný typ C je múčny a vhodný na pyré alebo do cesta, rýchlo mäkne a rozvára sa. Hodí sa na zemiakovú kašu, zemiakové placky alebo aj na vysmážané hranolky. Obsahujú najviac škrobu zo všetkých typov zemiakov a škrob je spojivom v cestách, takže sa hodí na knedle alebo gnocchi.
4. Varný typ D alebo zmiešané typy nie sú bežne dostupné v obchodoch. Používajú sa primárne ako krmivo pre hospodárske zvieratá, sú silne múčne a extrémne rozváravé. Existujú však aj zmiešané typy ako AB a BC, kde prvé písmeno označuje prevahu varného typu, ale má vlastnosti z oboch typov.
Teóriu výberu vhodného typu zemiakov si môžeme overiť na našich dvoch chutných receptoch. Tradičný majonézový zemiakový šalát zachutí naozaj každému. Je v ňom zeler, mrkva, petržlen, vajíčka, hrášok, nechýbajú kyslé uhorky, cibuľa a samozrejme majonéza. Tá mu dodá šťavnatosť a všetky suroviny krásne spojí. Alebo dostane prednosť tradičný zemiakový šalát so zelerom? Ďalšia možnosť, ako pripraviť lahodný a šťavnatý šalát.
Domáca majonéza vyžaduje trochu trpezlivosti
A keď už máme správne zemiaky, môžeme sa pustiť do prípravy vlastnej majonézy, aby sme si vianočný šalát pripravili naozaj vlastnými rukami a poctivo. Na výrobu majonézy potrebujeme iba zopár surovín, ale najmä dávku trpezlivosti. Dá sa použiť ako dresing, do šalátu alebo na sendvič a doma vyrobenú ju môžeme mať stále po ruke a vždy čerstvú.
Môžeme ju ochutiť rôznymi spôsobmi a zároveň ju tak prispôsobiť svojim chutiam alebo pripravovanému jedlu. Najtradičnejšou možnosťou je domáca vajíčková majonéza, ktorá má krásnu našľahanú konzistenciu a podľa toho, akú surovinu pri jej mixovaní použijeme, ju potom aj pridáme do jedla. Bylinková sa bude hodiť na prípravu nátierky a kurkumová či s opraženou cibuľkou na prípravu sendvičov. Alebo môžeme vyskúšať jednou z troch možností, ako si pripraviť majonézu bez vajec, o niečo zdravšiu a ľahšiu. Pikantná, sezamová alebo s pečeným cesnakom, každá je iná a každá má množstvo využití.