Domáca vajíčková majonéza
Domáca majonéza má mnoho spôsobov použitia. Môžete ju pridať do dresingu, šalátu alebo servírovať k hranolkám alebo hocijakému jedlu, ktoré máte radi a hodí sa vám tam majonéza. Je to jednoduché a rýchle a takto ju môžete mať doma kedykoľvek po ruke.
Rozpis na 1 pohár (cca 400 ml)
4 ksvajce
350 mlrastlinný olej
2 PLplnotučná horčica
1 PLvínny ocot
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1 kscitrón
Postup
Z čerstvých vajec oddelíme zvlášť žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme do peny a potom za stáleho šľahania po trochách prilievame olej.
Vzniknutý základ majonézy dochutíme trochou horčice a octu. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a znovu prešľaháme.
Nakoniec zašľaháme čerstvo vyšťavenú citrónovú šťavu. Hotovú majonézu môžeme rozdeliť do menších pohárikov a dochutiť rôznym korením podľa výberu (napríklad kurkumou alebo hrubozrnnou horčicou). Môžeme ju použiť ako dresing do šalátov alebo ako prílohu k najrôznejším jedlám. Uchovávame v chladničke. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre