Superpotravina mak: Má viac vápnika ako mlieko a s týmito dobrotami si ich vychutnáte spoločne

Mak je plodina, ktorej pestovanie je v mnohých krajinách zakázané kvôli obsahu opiátov. Pre našu krajinu je to nepredstaviteľný zákaz, pretože už celé generácie detí vyrástli na konzumácii makových dobrôt. Buchty, záviny alebo plnené rožteky sú nám dôverne známe a obľúbené a bez nich by naša tradičná kuchyňa nebola kompletná. Pozrite sa s nami na to, prečo je dobré ho zaradiť do stravy a ako ho môžete použiť.

Vysoký obsah vápnika s nižšou vstrebateľnosťou

Pri výbere maku je dôležité vybrať si kvalitný modrý mak, ktorý zaraďujeme medzi potraviny s najvyváženejším obsahom nutričných látok. Okrem toho, že obsahuje 12 – krát viac vápnika ako mlieko, má vynikajúcu schopnosť nasýtiť nás. Obsahuje tiež značné množstvo kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Napriek vysokej koncentrácii vápnika, 1400 mg na 100 g, je problémom jeho nízka vstrebateľnosť, a preto je dôležité zamerať sa aj na iné zdroje, napríklad na tofu, mandle alebo brokolicu a vstrebávanie podporiť dostatočným príjmom horčíka, zinku, fosforu a vitamínmi D a C alebo kyselinou listovou.

Ako použiť a skladovať mak

Kvalitný modrý mak má sladkú chuť a príjemnú makovú vôňu. Neštípe, nie je horký a nemá zažltnutú farbu. Pri kúpe a pred kuchynským použitím mak dobre prekontrolujte, aby ste si dopriali, čo najlepší chuťový zážitok. Existuje kuchynský a technický mak. Líšia sa cenou, farbou, ten technický je bez typickej chute a skôr páli, čo spoznáte okamžite.

Mak je plný olejov. Pomleté zrniečka sú náchylné na oxidáciu a žltnutie a je vhodné ich skladovať v uzavretej nádobe, najlepšie v chladničke. Ideálne je mak namlieť tesne pred použitím a spotrebovať do 3 až 4 dní. Výhodou nemletého maku dlhšia trvanlivosť, ale nevýhodou to, že na mletie potrebujete vhodný mlynček.

Tieto makové sladkosti si zamilujete

Mak je chuťovo tak výrazný a jedinečný, že nepotrebuje žiadne exotické prísady. Aj tak ho všetci máme najradšej v tradičných úpravách. Vyskúšajte ako chutia chrumkavé a krehké makové sušienky. Malé kvetinky z maslového cesta sú ochutené citrónovou kôrou a perfektne ladia k pikantnejšou príchuťou džemu. Odporúčame použiť napríklad ríbezľový alebo malinový džem, ktoré zvýraznia chuť maku.

Bohato naplnený makový závin so sušenými marhuľami si najlepšie vychutnáte so šálkou kávy alebo čaju. Na jednoduché cesto budete potrebovať iba zopár surovín a napriek tomu je absolútne pružné a netrhá sa. Najviac vás ale určite bude zaujímať chuť makovej plnky s kúskami sušených marhúľ. Možno trochu nečakane, ale využijete do nej aj strúhanú čokoládu a slivkový lekvár. Už ste dostali chuť pustiť sa do pečenia?

Žiaden vyhlásený maškrtník nepohrdne sladkými raňajkami. Pripravte makové lievance so slivkovým lekvárom, do cesta pridajte trochu rumu a podávajte s čiapočkou zo šľahačky. Niekto možno ocení sladšiu verziu cesta, niekto menej sladšiu, a preto si množstvo cukru upravte podľa seba. Tieto lievance si zamilujete.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.