Makový závin so sušenými marhuľami

Makový závin so sušenými marhuľami

Ak budete chcieť návštevu prekvapiť nečakaným dezertom, stavte na makový závin so sušenými marhuľami. Krásne vyzerá, je bohato naplnený a chutí doslova neodolateľne. A keď k nemu pridáte kopček vanilkovej zmrzliny, potešenie bude ešte väčšie.

Na náplň

  • 12 PLmlieko

  • 200 gmak mletý

  • 1 balenievanilkový cukor

  • krupicový cukor podľa chuti

  • mletá škorica

  • 1 PLslivkový lekvár

  • 30 gnastrúhaná horká čokoláda

Na cesto

  • 200 gnátierkové maslo bez príchute

  • 220 ghladká múka

  • 1 ksžĺtok

  • 1 štipkasoľ

Na dokončenie

  • 100 gsušené marhule

  • 1 ksbielok

  • mandľové lupienky na posypanie

Postup

  1. V menšom hrnci zohrejeme mlieko, vmiešame mak, vanilkový cukor, podľa chuti aj krupicový cukor, mletú škoricu, slivkový lekvár a krátko povaríme. Nakoniec vmiešame čokoládu a necháme ochladnúť.

  2. Z nátierkového masla, múky, žĺtkov a soli vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký obdĺžnik a potrieme ho makovou náplňou. Na ňu poukladáme marhule.

  3. Cesto zrolujeme ako závin, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme mandľovými lupienkami.

  4. Závin pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút do zlatista. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Raňajky
Koláče
Slovensko
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.