Makové lievance so slivkovým lekvárom
Sladkosť ako makové lievance s lekvárom poteší každého maškrtníka. Nadýchané a mäkučké cesto doplňte slivkovým lekvárom s rumom a ozdobte čiapočkou zo šľahačky. So šálkou čaju alebo s teplým mliekom budú neodolateľné.
Na cesto
1 baleniesušené droždie
300 mlmlieko
60 gkrupicový cukor
150 ghladká múka
100 gmak mletý
1 štipkasoľ
3 ksvajcia
200 gkyslá smotana
40 mlrum
70 gsušené slivky
slnečnicový olej na smaženie
Na dokončenie
400 gslivkový lekvár
3 PLrum
200 mlsmotana na šľahanie
1 PLpráškový cukor
1 ČLmletá škorica
Postup
Z droždia, polovice mlieka a časti cukru pripravíme kvások. Zvyšnú múku preosejeme do misy, premiešame so zvyšným cukrom, makom, štipkou soli a prepracujeme s kváskom, vajciami, kyslou smotanou a rumom. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu.
Nakoniec zapracujeme nadrobno nasekané sušené slivky a cesto necháme kysnúť v teple asi 40 minút.
Panvicu na lievance rozohrejeme a potrieme olejom. Pozvoľna smažíme lievance z oboch strán do zlatista.
Lekvár nahrejeme a zmiešame s rumom. Smotanu vyšľaháme s cukrom a škoricou do tuha. Lievance podávame s lekvárom a šľahačkou. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre