Zapečená ryža s tekvicou, cuketou a syrom
Zapečená ryža s tekvicou, cuketou a syrom je dokonalou reklamou na sezónne, jesenné stravovanie. Toto jedlo nepripravíte do pol hodiny, ale zase jeho príprava nie je náročná. Skôr si vyžaduje čas pečenia, aby bolo všetko mäkké a chute sa dokonale prepojili. Vonia a chutí slaninou, cesnakom i parmezánom na povrchu, ktorý ryži dodá krásnu kôrku.
Ingrediencie
maslo na vymazanie formy
1200 gcuketa
1 kscibuľa
120 gslanina vcelku
75 mlolivový olej
2 strúčikycesnaku
čerstvý rozmarín (vetvičky)
160 gryža
soľ
mleté čierne korenie
180 mlmlieko
55 gnastrúhaný parmezán
2 PLhladká múka
300 gtekvica Hokkaido
tekvicové semienka
Postup
Zapekaciu misu vymažeme maslom. Cukety umyjeme a odkrojíme im konce, prepolíme ich a vnútornú časť vydlabeme. Dužinu nastrúhame na hrubo a vložíme do misy.
Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky, cesnak podrvíme a rozmarín otrháme od stoniek.
Slaninu, cibuľu a cesnak postupne smažíme na panvici na oleji, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridáme neuvarenú ryžu a restujeme 2 minúty, osolíme a okoreníme.
Zmes z panvice presunieme do misy s cuketou, premiešame s mliekom a pridáme nastrúhaný syr (2 lyžice odložíme na neskoršie použitie).
Primiešame 2 lyžice múky a všetko dáme do zapekacej misy. Na povrch rozložíme tenké plátky tekvice, osolíme, okoreníme a posypeme semienkami.
Pečieme zakryté pri 160 °C asi 50 minút, potom zvýšime teplotu, povrch pokvapkáme olejom, posypeme zvyšným syrom a pečieme odkryté ďalších 15 minút. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre