Treska s karfiolom a beurre blanc omáčkou
Harmónia chutí a farieb sa ocitne na tanieri, ak si pripravíte tresku s karfiolom a beurre blanc omáčkou. Toto je tradičná omáčka, na ktorú nedajú dopustiť mnohí šéfkuchári a pripravuje sa redukciou. Za svoju jemnosť vďačí maslu a za výraznú chuť vínu, šalotke a tymiánu. Vyskúšajte ju pripraviť doma a budete sa cítiť ako šéf luxusnej kuchyne. Samozrejme, za predpokladu, že sa vám podarí.
Ingrediencie
700 gtmavá treska
soľ
tymián
200 mlbiele víno
1 ksšalotka
mleté čierne korenie
1 PL33 % smotana na šľahanie
125 gmaslo
1 PLkapary
kôpor
med
citrónová šťava
2 PLmorská soľ
1/2 ksveľký karfiol
1 ksmandarínka
100 gcherry paradajky
1 PLmaslo na opekanie
Postup
Porcie tresky výraznejšie osolíme, poukladáme na ne vetvičky tymiánu a po 20 minútach umyjeme pod studenou tečúcou vodou.
Víno zvaríme so šalotkou, korením a tymiánom na pätinu pôvodného objemu. Znížime teplotu a prilejeme smotanu, krátko prehrejeme a stiahneme z ohňa. Za stáleho miešania pridávame na kocky nakrájané studené maslo a šľaháme pokým sa zmes nespojí. Nakoniec omáčku precedíme, pridáme do nej kapary, kôpor a dochutíme medom, citrónom, soľou a korením.
Tresku varíme v pare 6 až 8 minút. Karfiol rozoberieme na ružičky a opečieme ich na masle dochrumkava. Potom k nim pridáme na panvicu na plátky nakrájanú mandarínku, prekrojené paradajky, premiešame a osolíme a okoreníme.
Na taniere rozdelíme karfiolovú zmes, tresku, prelejeme omáčkou a ozdobíme kôprom. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre