Top 3 suroviny jesenných pokrmov: Bez nich si nevieme predstaviť obľúbené jedlá

Jesenná harmónia sa neprejavuje len v prírode, ale aj na tanieri. V prírode nastupujú hnedé, červené, oranžové a žlté odtiene a práve tie sa nám vo väčšej miere dostávajú do typických jesenných pokrmov. Oranžová tekvica, hnedé huby alebo červené jabĺčka sú hitom tejto sezóny. Vybrali sme pre vás tri recepty, ktoré dokonale vystihujú jesenné obdobie.

1. Tekvica vo všetkých podobách

V minulosti bola známa najmä biela tekvica, ktorá často končila predovšetkým v prívarkoch. Dnes medzi najobľúbenejšie druhy patrí hokkaido tekvica, ktorá je charakteristická výraznou oranžovou farbou, intenzívnou a nasládlou dužinou a ktorá má univerzálne využitie. Hokkaido je prirodzene nízkokalorické a obsahuje viac ako 90 % vody či dostatok vlákniny, a preto je vhodná aj pri redukčnej diéte.

Doprajte si preto krémový demikát s vôňou hokkaido tekvice, ktorý kombinuje tradičný recept s modernou surovinou. Keďže ide o demikát, nemusíte sa obávať, že prídete o chuť bryndze. Práve naopak, tú vynikajúco doplní dužina z tekvice a chrumkavé kocky opečenej slaninky. A nezabudnite, že šupka hokkaida sa nelúpe, je v nej veľa vitamínov a o tie predsa nechceme prísť.

2. Huby vedia prekvapiť

Vrátili ste sa z prechádzky s plným košíkom húb? Najlepšie bude, ak si z nich hneď pripravíte chutnú dobrotu. Huby sú skutočne univerzálne a dajú sa variť, dusiť, smažiť či zapekať. Vynikajúco sa kombinujú s vajcami, ale aj s rôznymi druhmi syra. A keď vám z nich ostane, vysušte ich do zásoby, budú sa hodiť do vianočnej kapustnice. Zatiaľ si však môžete pripraviť chutné a voňavé hubové rizoto s rozmarínom. Je dôkazom toho, že aj s minimálnou námahou môžno uvariť jedlo ako z vychytenej reštaurácie.

3. Jablkové mámenie

Bolo by neférové, keby sme tvrdili, že iba jablká sú jesenným ovocím. Hrušky, slivky i hrozno si túto pozíciu zaslúžia tiež. Ale kto by nemal rád klasické jablkové koláče a dezerty? Niektoré odrody sú sladšie, iné kyslejšie, niektoré zas šťavnaté a iné múčne. Každé sa hodia na iné spracovanie a uskladnenie, ale nič nepokazíte, ak si vyberiete sladší a aromatickejší druh a pripravíte z neho jablkový tarte tatin. Tento francúzsky dezert vznikol vďaku stresu a nepozornosti, pri ktorej do formy najskôr putovali jablká a až potom cesto, ale vznikla z toho svetová lahôdka.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.