Jablkový tarte tatin
Jablkový tarte tatin je dezert, na ktorom si pochutnajú všetci. Dokonca aj tí, ktorí sladké až tak veľmi neobľubujú. Ak máte dostatok jabĺk a už neviete, čo by ste z nich pripravili, vyskúšajte jednoduchý, ale veľmi efektný dezert. Pochádza z Francúzska a vznikol vlastne vďaka osudovému omylu, kedy vo forme najskôr skončili jablká a až potom cesto. Nech už to bolo akokoľvek, my môžeme byť iba radi za jeho výnimočnú chuť.
Ingrediencie
- 5 ksjablko 
- 2 PLcitrónová šťava 
- 150 gkrupicový cukor 
- 50 gmaslo 
- 300 gchladené lístkové cesto 
- hladká múka na posypanie pracovnej plochy 
Postup
- Jablká olúpeme, prekrojíme na polovice a vykrojíme jaderníky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a okrúhlu koláčovú formu s priemerom 22 cm vystelieme alobalom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel. Pridáme maslo a jablká. Krátko v karameli povaríme a potom jablká rozložíme do formy a zalejeme ich zvyšným karamelom z panvice. 
- Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou na guľatý plát s priemerom 22 cm a položíme ho na povrch jabĺk, okraje cesta zahneme smerom dovnútra. 
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme a alobal odstránime. Dobrú chuť! 
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre