Jablkový tarte tatin

Jablkový tarte tatin

Jablkový tarte tatin je dezert, na ktorom si pochutnajú všetci. Dokonca aj tí, ktorí sladké až tak veľmi neobľubujú. Ak máte dostatok jabĺk a už neviete, čo by ste z nich pripravili, vyskúšajte jednoduchý, ale veľmi efektný dezert. Pochádza z Francúzska a vznikol vlastne vďaka osudovému omylu, kedy vo forme najskôr skončili jablká a až potom cesto. Nech už to bolo akokoľvek, my môžeme byť iba radi za jeho výnimočnú chuť.

Ingrediencie

  • 5 ksjablko

  • 2 PLcitrónová šťava

  • 150 gkrupicový cukor

  • 50 gmaslo

  • 300 gchladené lístkové cesto

  • hladká múka na posypanie pracovnej plochy

Postup

  1. Jablká olúpeme, prekrojíme na polovice a vykrojíme jaderníky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a okrúhlu koláčovú formu s priemerom 22 cm vystelieme alobalom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel. Pridáme maslo a jablká. Krátko v karameli povaríme a potom jablká rozložíme do formy a zalejeme ich zvyšným karamelom z panvice.

  2. Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej múkou na guľatý plát s priemerom 22 cm a položíme ho na povrch jabĺk, okraje cesta zahneme smerom dovnútra.

  3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme a alobal odstránime. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Zákusky
Dezerty
Koláče
Francúzsko
jeseň

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2024 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.