žena pripravuje dezert s krémom

S našimi radami budú vaše koláče vyzerať aj chutiť ako od profesionálov 📷 Ilustračné foto: Freepik/syda_productions

Viera Nemcová
|
21. máj 2025

Túžite po dezertoch ako z cukrárne? Stačí poznať pár trikov a zapôsobíte aj bez námahy

Možno je pre vás vrcholom cukrárskeho a pekárskeho umenia už len to, že upečiete koláč alebo tortu. Ale ako ich potom ozdobiť tak, aby vyzerali dobre a aby sa nepokazil výsledný efekt? Food stylisti majú niekoľko overených tipov, ktoré zvládnu aj začiatočníci. Nejde len o zdobenie, dôležité je už to, ako správne pripraviť cesto alebo dostatočne dlho chladiť dezert. Prezradíme vám 6 tipov, ktoré vám pomôžu s tým, aby vaše sladké výtvory nielen skvele chutili, ale aj skvele vyzerali.

Vyskúšajte zdobenie dezertov, ktoré celkový výsledok neohrozí

Niektoré sladké múčniky pečieme len tak pre potešenie a osladenie si dňa a iné majú oveľa väčšiu dôležitosť, pretože ich pripravujeme na oslavu alebo na špeciálnu príležitosť. Tomu sa prispôsobuje aj spôsob a rozmanitosť zdobenia.

1. Cesto odvážte pre dokonale rovnomerné vrstvy

Na to, aby ste upiekli rovné cestá, je potrebné si ešte tekuté cesto odvážiť a konkrétne množstvo vliať do pripravenej formy. To platí najmä vtedy, keď pripravujete tortu z niekoľkých korpusov, ktoré by mali mať po upečení rovnakú výšku. Môžete to urobiť tak, že najskôr si odvážite prázdnu misu, potom ju odvážite s cestom a odpočítate hmotnosť prázdnej misky. Čistú hmotnosť cesta potom vydelíte toľkokrát, koľko potrebujete mať upečených korpusov.

2. Po upečení koláče vychlaďte

Chladenie upečeného cesta môže znieť ako samozrejmosť, ale je to veľmi dôležitý krok, ktorý netreba podceniť. Predtým ako vyberiete cestá z foriem, nechajte ich aspoň 30 minút chladnúť vo formách. Potom ich vyberte, uložte na kovovú mriežku, až kým úplne nevychladnú. Pomáha to cestu spevniť sa, stuhnúť, aby sa nerozpadlo a aby sa do neho neroztopila a nevpila všetka poleva.

3. Zarovnajte povrch a cesto otočte hore nohami

Pred konečným zostavením a naplnením vašej torty, by ste mali každú vrstvu orezať a zarovnať. Najlepšie na to funguje zúbkovaný nôž a potom cesto so zrezaným povrchom otočte a vyrovná sa ešte ľahšie. Vrstvu, ktorá je najplochejšia, by ste mali použiť na vrch, čo vám pomôže vytvoriť skutočne rovný povrch.

4. Pri dokončovaní potrite tortu tenkou vrstvou krému

Torta s niekoľkými vrstvami náplne, krému a ovocia bude potrebovať obal, ktorý ju udrží pokope. Keď máte všetky vrstvy zostavené, celý povrch a boky potrite veľmi tenkou vrstvou krému a tortu dajte dobre vychladiť do chladničky. Krém stuhne, spojí vrstvy a pri ďalšom nanášaní poslednej vrstvy krému sa nebudú na nej objavovať omrvinky z cesta, ktoré by tam vznikali, ak by torta nebola vopred potretá.

5. Všetko dobre vychlaďte

Tortu ste už potreli obomi vrstvami a schladili a napriek tomu je čas na ďalšie schladenie. Iba dobre stuhnutý krémový obal je vhodnou plochou, na ktorej bude držať čokoládová poleva. Ak by bol krém ešte tekutý, pri natieraní by sa pomiešal s čokoládovou polevou a spolu by vytvorili nevzhľadne vyzerajúce vzory. Pred poslednou polevou, tortu dajte do chladničky najlepšie cez noc.

6. Poleva ide zhora nadol

To znamená, že polevu rozlejete a rozotriete na stuhnutý povrch rozotriete a pomaly ju posúvate nadol. Je len na vás, ako chcete ozdobiť tortu. Možno vám stačí nechať polevu stiecť alebo ju budete chcieť potrieť aj po celom obvode.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.