Ľadová torta
Milovníci čokolády, kávy a smotany nemusia váhať, ale rovno sa pustiť do prípravy. Ľadová torta je dokonalou ozdobou každej oslavy a výnimočnou dobrotou, ktorej príprava stojí za tú námahu.
Na kandizovaný rozmarín
vetvičkyrozmarín
1 ksvajce (bielok)
krupicový cukor
Na krém
500 ml40 % smotana na šľahanie
2 ČLinstantná káva
250 gkvalitná biela čokoláda
250 gmascarpone
Na korpus
6 ksvajcia (bielky a žĺtky zvlášť)
180 gkrupicový cukor
1 balenievanilkový cukor
200 ghladká múka
50 gslnečnicový olej
Na polevu
45 gmaslo
80 gkaramelová mliečna čokoláda
Na dokončenie
zlaté cukrárske ozdoby
kokosové guľôčky
Postup
Vetvičky rozmarínu obalíme našľahaným bielkom, obalíme cukrom a necháme približne 24 hodín schnúť na mriežke. Smotanu s kávou zahrejeme a nalejeme na čokoládu. Necháme odstáť, rozmiešame a premixujeme tyčovým mixérom. Prikryjeme fóliou a necháme 8 hodín v chladničke. Vychladnutý kávový základ vyšľaháme dotuha s mascarpone.
Bielky vyšľaháme s krupicovým cukrom dotuha a žĺtky s vanilkovým cukrom do peny. Obe hmoty zľahka premiešame a postupne pridáme aj preosiatu múku a olej. Cesto navrstvíme do tortovej formy (s priemerom 22 centimetrov) vyloženej papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C približne 20 minút. Potom znížime teplotu na 150 °C a pečieme ešte ďalších 15 minút. Korpus necháme krátko vychladnúť do forme, nožom orežeme boky a preklopíme korpus na mriežku.
Korpus vodorovne prekrojíme. Prvý plát potrieme krémom a priklopíme druhým korpusom. Zvyšným krémom potrieme boky a povrch torty. Uhladíme stierkou a dáme vychladiť.
Maslo s čokoládou rozpustíme, vymiešame dohladka a necháme vychladnúť na 30 °C. Povrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme cukrárskym ozdobami, perličkami a kandizovaným rozmarínom.
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre