Orechový pletenec z kysnutého cesta
Voňavý orechový pletenec je ako objatie vôní z rúry. Mäkučké kysnuté cesto, štedrá dávka orechov, škorice a krásny prepletený tvar ozdobí každý stôl. Keď chcete doma vyčarovať niečo naozaj výnimočné, siahnite po tomto recepte. Nie je to zložité, výsledok je nádherný a chuť? Jednoducho neodolateľná!
Na cesto
15 gčerstvé droždie
150 mlmlieko
15 gvanilkový cukor
300 ghladká múka
1 ksžĺtok
5 gsoľ
30 gmaslo
1 ksvajce na potretie
Na náplň
80 gkrupicový cukor + na posypanie
15 gmletá škorica + na posypanie
60 gmaslo
70 gvlašské orechy + na posypanie
Postup
Do misy dáme droždie, vlažné mlieko a vanilkový cukor. Premiešame a necháme v teple vzísť kvások. V inej mise pridáme k preosiatej múke pridáme žĺtok, kvások, soľ a roztopené maslo.
Pomocou mixéra vypracujeme pružné, nelepivé cesto a necháme ho v teple asi 40 minút vykysnúť. V ďalšej miske zmiešame cukor so škoricou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnik.
Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme zmesou cukru so škoricou a navrchu posypeme mletými orechmi. Potom cesto zarolujeme do tesného valca.
Ostrým nožom valec pozdĺžne rozrežeme na polovice. Rez začnem cca 5 cm od kraja, aby sa polovice úplne neoddelili.
Každý prameň niekoľkokrát zatočíme okolo svojej osi a potom ich oba stočíme do copu. Vytvarujeme venček, konce spojíme a necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte asi 20 minút vykysnúť.
Venček potrieme rozšľahaným vajíčkom a povrch posypeme zmesou cukru, škorice a mletých orechov. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút na 180 °C. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre