Orechový pletenec z kysnutého cesta

Orechový pletenec z kysnutého cesta

Voňavý orechový pletenec je ako objatie vôní z rúry. Mäkučké kysnuté cesto, štedrá dávka orechov, škorice a krásny prepletený tvar ozdobí každý stôl. Keď chcete doma vyčarovať niečo naozaj výnimočné, siahnite po tomto recepte. Nie je to zložité, výsledok je nádherný a chuť? Jednoducho neodolateľná!

Na cesto

  • 15 gčerstvé droždie

  • 150 mlmlieko

  • 15 gvanilkový cukor

  • 300 ghladká múka

  • 1 ksžĺtok

  • 5 gsoľ

  • 30 gmaslo

  • 1 ksvajce na potretie

Na náplň

  • 80 gkrupicový cukor + na posypanie

  • 15 gmletá škorica + na posypanie

  • 60 gmaslo

  • 70 gvlašské orechy + na posypanie

Postup

  1. Do misy dáme droždie, vlažné mlieko a vanilkový cukor. Premiešame a necháme v teple vzísť kvások. V inej mise pridáme k preosiatej múke pridáme žĺtok, kvások, soľ a roztopené maslo.

  2. Pomocou mixéra vypracujeme pružné, nelepivé cesto a necháme ho v teple asi 40 minút vykysnúť. V ďalšej miske zmiešame cukor so škoricou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenký obdĺžnik.

  3. Cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme zmesou cukru so škoricou a navrchu posypeme mletými orechmi. Potom cesto zarolujeme do tesného valca.

  4. Ostrým nožom valec pozdĺžne rozrežeme na polovice. Rez začnem cca 5 cm od kraja, aby sa polovice úplne neoddelili.

  5. Každý prameň niekoľkokrát zatočíme okolo svojej osi a potom ich oba stočíme do copu. Vytvarujeme venček, konce spojíme a necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte asi 20 minút vykysnúť.

  6. Venček potrieme rozšľahaným vajíčkom a povrch posypeme zmesou cukru, škorice a mletých orechov. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút na 180 °C. Dobrú chuť!

Ohodnoťte recept
Raňajky
Tip redakcie
Dezerty
Koláče
celosezónne

Komentáre (0)

K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre

Podobné recepty

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.