Rôzne druhy šošovice sa hodia na rozličné jedlá 📷 Ilustračné foto: Unsplash/Monika Borys
Univerzálnu šošovicu sa oplatí mať v zásobe: Je zdravá, plná vlákniny a vždy sa dá pripraviť inak
Šošovicu už dávno nepoznáme iba hnedú. Dnes je dostupných niekoľko druhov a veľmi obľúbenými sa stali práve červená či zelená šošovica, pretože majú kratšiu dobu prípravy a nepotrebujú byť hodiny namočené vo vode. Pozrite sa s nami na to, prečo je zdravé šošovicu konzumovať pravidelne a aké jednoduché recepty z nej môžete pripraviť.
Rozličné druhy šošovice
Jednotlivé druhy šošovice sa líšia farbou, veľkosťou, ale aj tvarom a zásadným rozdielom je skutočnosť, či je lúpaná alebo nelúpaná. Nelúpaná lepšie drží svoj tvar a vydrží celistvá aj počas varenia. Lúpaná šošovica vyniká rýchlejšou prípravou a v priebehu varenia či pečenia má tendenciu sa úplne rozpadnúť.
- Čierna – sa nazýva aj beluga, má drobný tvar a pripomína kaviár. Nie je potrebné ju namáčať, je rýchlo uvarená a chuťou pripomína oriešky.
- Hnedá – má ťažšie stráviteľnú šupku, dlhšiu prípravu a vyžaduje namáčanie do vody.
- Zelená – má výraznú chuť s orieškovými tónmi, nie je potrebné ju namáčať a má jemnú šupku. Po uvarení drží tvar.
- Červená – má zemitú chuť, všestranné využitie a väčšinou sa predáva v lúpanej verzii. Nemusí sa namáčať a je rýchlo pripravená.
- Žltá – obsahuje veľa bielkovín a málo tuku, nelúpaná verzia sa nenamáča, lúpaná to potrebuje. Má krémovú chuť a je dobre stráviteľná.
Zdravotné benefity konzumácie šošovice
Väčšina druhov šošovice sa pripravuje rýchlo, ale to nie je jediná výhoda, pre ktorú sa oplatí jej konzumácia. Šošovica je strukovina bohatá na bielkoviny, vlákninu a mnohé minerály. Má vysoký obsah fenolov, teda antioxidantov, ktoré môžu pomáhať znižovať riziko chronických ochorení. Podporujú tráviaci systém, sú prospešné pre srdce, regulujú krvný tlak a hladinu cholesterolu. Nízky glykemický index z nich robí potravinu vhodnú aj pri diéte a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Pre vegánov je šošovica cenným zdrojom rastlinných proteínov.
1. Cukrovka, obezita, rakovina aj srdcové choroby sú chronické ochorenia, pri ktorých je pravidelná konzumácia šošovice veľkým prínosom a pôsobí aj ako preventívny prostriedok. Je to vďaka obsahu ochranných zlúčenín – antioxidantov fenolov, ktorých má šošovica najvyššie množstvo spomedzi ostatných strukovín. Šošovica tak má antioxidačné, antibakteriálne, antivírusové, ale aj protizápalové účinky a zároveň aj chráni srdce.
2. Pomáha tráviacemu systému, pretože je bohatým zdrojom prebiotickej vlákniny, ktorá podporuje tráviace funkcie a podporuje prospešné tráviace črevné baktérie. Strava bohatá na vlákninu sa spája s množstvom výhod pre tráviaci trakt, pričom jedným z nich je aj zníženie rizika rakoviny hrubého čreva.
3. Prospešné pre srdce sú vláknina, foláty a horčík, ktoré sa nachádzajú v šošovici vo významnom množstve. Vďaka tomu vplýva na tlak krvi a hladinu cholesterolu. Je zdrojom železa a vitamínu B1, ktoré pomáhajú udržiavať stabilný srdcový tep.
4. Kontrolovať hladinu cukru v krvi dokážu strukoviny, a špeciálne šošovica, najmä preto, že majú nízky glykemický index. To spomaľuje uvoľňovanie energie do krvného obehu a zlepšuje riadenie hodnôt krvného tlaku. S vysokým obsahom vlákniny pomáha tiež kontrolovať chuť do jedla.
5. Zdroj rastlinných bielkovín ako chutná alternatíva k mäsu sa skrýva práve v šošovici. Zo všetkých strukovín a orechov má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín z hľadiska hmotnosti. Chýbajú jej však niektoré esenciálne aminokyseliny ako metionín a cysteín, ktoré sa dajú doplniť kombináciou šošovice s ryžou alebo pšenicou.
Tradičné i netradičné recepty so šošovicou
Možno to bude pre vás nová informácia, ale aj na šošovicu môže mať človek alergiu. V niektorých častiach Európy, konkrétne v Španielsku, je dokonca bežnejšia ako alergia na arašidy. Ak však máte šťastie a šošovicu si môžete dopriať naozaj do sýtosti, vyskúšajte niektorí z našich receptov. Šošovicová polievka so zemiakmi je klasikou medzi polievkami, je plná zeleniny a dokáže zasýtiť celú rodinu. Trochu netradične je v nej použitý paradajkový pretlak a passata.
Vo svojom strukovinovom menu môžete pokračovať kuraťom so šošovicou z jednej panvice. Je to skvelý tip na praktické jedlo s nenáročným postupom a zároveň sa pri jeho príprave nezašpiní veľa riadu. Čo viac si priať? Už iba ochutnať. Ak nepatríte k milovníkom mäsa a preferujete vegánsku stravu, mali by ste vyskúšať ako chutia vegánske bolognese so šošovicou. Na nerozoznanie od tradičnej bolognese omáčky, ale oveľa zdravšie a sme presvedčení, že milovníci mäsa ani neprídu na to, že im tam chýba.