špargľa a jej príprava na varenie

Najskôr sa špargľa používala v ľudovej medicíne 📷 Ilustračné foto: Freepik/freepik

Viera Nemcová
|
03. jún 2025

Viete, že špargľa je zdravá, ale ešte ste si ju neobľúbili? Tieto recepty vás presvedčia!

Špargľa sa zvykne nazývať kráľovská zelenina a väčšina jej druhov pochádza z Európy. Zaujímavé je, že ju poznali a pripravovali už v starovekom Egypte a patrí tak k najstarším pestovaným druhom zeleniny na svete. Pomenovanie kráľovská zelenina pravdepodobne pochádza zo stredoveku, pretože gurmán Ľudovít XIV. ju mal tak rád, že prikázal vo Versailles vybudovať rozsiahle špargľové záhrady. Odvtedy prešlo veľa rokov a dnes je špargľa dostupná v niekoľkých obľúbených druhoch. Poďme sa spoločne pozrieť na to, prečo je zdravá a aké recepty si z nej môžete pripraviť.

Konzumovať špargľu sa oplatí

Má povesť mimoriadne výživnej zeleniny s vysokým obsahom kyseliny listovej a je tiež dobrým zdrojom draslíka, vápnika, vlákniny, vitamínu B6, vitamínov A a C, ale aj tiamínu. Okrem toho, je plná antioxidantov a protizápalových vlastností, je cenným zdrojom fenolových zlúčenín v ľudskej strave. Zoznam nutričných výhod je pozoruhodne dlhý, ale predovšetkým pomáha chrániť srdce, trávenie, kosti a dokonca aj bunky. Môže byť cennou súčasťou stravy, ktorá znižuje riziko rakoviny. Bráni oxidačnému stresu a chráni pred infekciami v močovom trakte.

Špargľa (lat. Asparagus officinalis) patrí do rodu Asparagus a verte či nie, má viac ako 300 druhov. Pochádza z väčšej časti Európy, západnej Ázie a severnej Afriky. Prvýkrát bola kultivovaná asi pred 2500 rokmi v Grécku a v gréčtine znamená slovo asparagos výhonok alebo stonku.

  • Existujú tri hlavné druhy špargle.
  • Americká/britská je zelená, francúzska je fialová a španielska/holandská je biela.
  • Najbežnejší druh je zelená špargľa, najjemnejšia je biela a fialová je veľkosťou menšia a má akoby ovocnú chuť.
  • Jedna šálka špargle obsahuje 27 kalórií, 3 g proteínov, 3 g vlákniny, 5 g sacharidov, 2,9 mg železa, 7,5 mg vitamínu C, ale napríklad aj 271 mg draslíka.
  • Výživové hodnoty špargle sú pôsobivé, pretože neobsahuje prakticky žiadny tuk a je nízkokalorická, no napriek tomu plná vitamínov a minerálov.

TOP benefity špargle pre zdravie

1. Skvelý zdroj vitamínu K – ktorý je primárnym vitamínom dôležitým pre zrážanie krvi. Vitamín K môže zlepšiť zdravie kostí, pretože spolu s vitamínom Uľahčuje mineralizáciu kostí, rast buniek a obnovu tkanív. Vitamín K môže zvýšiť hustotu kostných minerálov u ľudí trpiacich osteoporózou a je kľúčovým pri podpore zdravia srdca a predchádza kôrnateniu ciev.

2. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti – ktoré pomáhajú znižovať riziko bežných chronických zdravotných problémov, vrátane cukrovky typu 2, srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny. Je zdrojom esenciálneho antioxidantu glutatiónu (GSH) a jeho hlavnou úlohou je neutralizovať voľné radikály a regulovať zápalové procesy.

3. Slúži ako diuretikum – pretože obsahuje látky, ktoré podporujú tvorbu moču a môžu pomôcť v boji proti nadúvaniu. Zvyšuje vyučovanie vody z tela a zbavuje telo nadbytočnej soli. Tieto vlastnosti, ako aj draslík, pomáhajú regulovať krvný tlak.

4. Vyživuje tráviaci trakt – vďaka obsahu prebiotických zlúčenín a významnému množstvu inulínu, ktorý sa nerozkladá v tráviacom trakte, ale nestrávený prechádza do hrubého čreva, kde sa stáva zdrojom potravy pre dobré baktérie. Dostatok týchto baktérií zlepšuje vstrebateľnosť živín, ale spája sa aj s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva a pankreasu.

5. Pomáha k zdravému tehotenstvu – lebo je v nej značné množstvo folátov, a teda špargľa je mimoriadne vhodná pre ženy v plodnom veku. Tiež môže pomôcť v boji s anémiou a pomáha vytvárať červené krvinky.

6. Vynikajúci zdroj vlákniny – ktorý sa trávi pomaly a zasýti na dlhší čas, takže nespotrebovávate zbytočné kalórie. Jedna porcia špargle obsahuje viac ako gram rozpustnej vlákniny, ktorá preukázateľne znižuje riziko srdcových ochorení. Tri gramy vlákniny môžu znížiť riziko cukrovky 2. typu.

7. Má vysoký obsah vitamínu B1 – nazývaného tiamín a ten je dôležitý pri premene sacharidov na energiu, pre správnu funkciu nervového systému a pre zdravie srdca. Je dôležitý pre metabolizmus a pre schopnosť sústrediť sa.

8. Pomáha bojovať proti rakovine – konzumácia špargle pomáha bojovať proti rakovine prostaty. Je bohatá na glutatión, detoxikačnú zlúčeninu, ktorá pomáha ničiť karcinogény a hrá kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii. Špargľa môže pomôcť bojovať proti určitým druhom rakoviny, napríklad kostí, prsníka, pľúc a hrubého čreva.

9. Podporuje zdravie pokožky – medzi výhody patrí ochrana pred poškodením slnkom a dokonca aj potenciálne pred rakovinou kože. To je spôsobené prítomnosťou vitamínu A a rôznych antioxidantov. Vitamín A tiež pomáha kontrolovať produkciu kožného mazu a podporiť liečbu akné.

Špargľové recepty pre každého

Pri kúpe špargle si dobre všimnite jej vzhľad. Mala by byť pevná, svieža a chrumkavá. Ak vám po varení ostane časť zväzku, vložte ju do vlhkej papierovej utierky alebo do šálky s vodou. Jedným z najlepších spôsobov prípravy špargle je blanšírovanie alebo krátke varenie na pare. Je to najšetrnejší spôsob, ktorý uchová živiny.

Zo špargle sa často pripravuje rizoto. Vyskúšajte chuť rizota s citrónom a hlivou a doprajte si poriadnu dávku sviežosti, jednoduchosti a dokonale harmonických chutí. Porcia krémovej špargľovej polievky zlomí aj najväčších odporcov zeleninových jedál. Je lahodne krémová, hustá a aby ste sa necítili ochudobnení o mäsovú zložku, môžete si povrch posypať praženými kúskami slaninky.

Svoje objavovanie špargľových chutí môžete doplniť kôprovými kuracími prsiami so špargľou. Je to kombinácia ľahkého mäsa, zdravej špargle a výrazného čerstvého kôpru. Presne tak si doprajete jedlo s nízkym obsahom tukov, ktoré nezaťaží trávenie. Slaný špargľový koláč si obľúbite okamžite. Ak máte radi krehké cesto naplnené zmesou vajec, syra a smotany, potom už len stačí na povrch položiť zľahka povarenú špargľu a zapiecť, kým povrch nezíska zlatistú farbu. Môžete servírovať ako večeru alebo ako občerstvenie pre návštevu.

  • Recepty
  • Ingrediencie
  • Články

© Copyright 2025 - Varíme spolu

Recepty, fotografie jedál, videá a ďalší obsah je chránený autorskými právami.