Špargľovo-citrónové rizoto s hlivou
Je čas dopriať si špargľovo-citrónové rizoto s hlivou, pretože sezóna špargle je pomerne krátka. Nečakajte a vychutnajte si zdravú zeleninu aj v podobe rizota. Svieži, jarný recept je zvýraznený citrónovou kôrou, ktorá mu pridá na jedinečnosti.
Ingrediencie
300 gzelená špargľa
soľ
800 mlzeleninový vývar
8 vetvičiekčerstvá bazalka
4 vetvičkyčerstvá petržlenová vňať
2 ksšalotka
3 PLolivový olej
400 gryža Arborio
200 mlbiele víno
mleté čierne korenie
50 gmaslo
100 gstrúhaný parmezán
100 gmascarpone
100 ghliva ustricová
citrónová kôra
Postup
Zo špargle odrežeme zdrevnatené konce a 3 minúty povaríme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení špargľu preložíme do misky so studenou vodou a ľadom. Vo vývare zo špargle rozmixujeme bylinky ponorným mixérom.
Šalotku olúpeme, nakrájame na jemno a orestujeme na panvici na olivovom oleji. Pridáme ryžu, orestujeme a zalejeme vínom. Varíme za stáleho miešania, pokým sa víno nevyvarí. Potom postupne prilievame špargľový vývar s bylinkami. Nakoniec ochutíme soľou a korením.
Keď je ryža mäkká, približne po 20 minútach, vypneme plameň a vmiešame maslo, parmezán a mascarpone. Vrátime aj špargľu a prehrejeme. Hlivu uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre pri 200 °C asi 5 minút. Do rizota nakoniec vmiešame čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a poukladáme kúsky pečenej hlivy. Dobrú chuť!
Komentáre (0)
K tomuto receptu zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre